Para Hot Jazz в галерия „Серякова къща” гр. Троян

Para Hot Jazz е квартет, изпълняващ френски джипси суинг от 30-те и 40-те.  Виола, китара, тамбура и контрабас пресъздават джазовата сцена на Европа от първата половина на ХХ в. Танцувална музика, вдъхновена от бащите на този стил – Джанго Рейнхард и Стефан Грапели. Репертоарът включва суинг, както и избрани боса нова и джаз стандарти.


Стилът jazz manouche, swing manouche, gypsy jazz или в свободен превод френски цигански джаз е музика, възникнала във Франция през 30-те години на миналия век. Вдъхновена от емоцията на Джанго Рейнхард и финеса на Стефан Грапели, тя има милиони почитатели до днес.


Малко повече за четиримата музиканти:


Димитър Благоев е млад български китарист, роден през 1994 г. , син на известният тромпетист Венци Благоев. Музиклният му път започва на 6-годишна възраст, когато започва да свири на пиано. Няколко години по-късно открива китарата чрез рок музиката. В следващите години преминава през съвсем различни посоки, като изучава репертоарите на джаза и класическата музика. От 16-годишна възраст Димитър започва да свири редовно в биг бенда в родния си град Стара Загора. По време на двегодишното си обучение в Националната музикална академия в София, започва да пише свои собствени композиции, младият китарист има шанса да свири с някои от най-добрите джаз музиканти в страната. През 2016 г. Димитър се премества в Ница, Франция, за да учи в Консерваторията с легендарния френски китараист Philipp  Petit (Barney Willen, Tal Farlow, Miroslav Vitous)


Влади Михайлов свири на виола и контрабас. Завършва Държавната музикална академия. Има докторска степен от Софийския университет („Мултимедии в обучението по музика). Многократен участник е в майсторските класове по джаз импровизация на Милчо Левиев. Контрабасист в „Ginger Groove” и виолист в „Para Hot Jazz”. Участва в различни студийни и концертни проекти с наши и чужди музиканти. Създател и собственик на агенция за организиране на артистични събития „Partymusic.bg”.


Юри Божинов е завършил СМУ Л.Пипков с Контрабас и  ДМА П.Владигеров с Контрабас и Бас китара отдел Джаз и Поп музика.Свирил с много от най добрите музиканти в България и участвал в много проекти предимно Поп и Рок музика.


Борислав Илиев свири от 7 годишна възраст на китара.


Завършва средното си образование в Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ (Русе)


със специалност класическа китара. Продължава образованието си в


Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София.


Участник в майсторски класове на имена като Don Braden, Jiggs Whigham, Joris Teepe и други.


Свири в добре познатите групи Ginger Groove, Gypsy jazz квартета Para Hot Jazz и Outhentic.


Също така, Борислав свири на тамбура и пише собствени композиции.В последните години стана традиция галерия „Серякова къща” да е сцена за известни джаз, поп и класически музиканти. Стремежите са към това да гостуват нови  и известни имена. В съботната майска вечер с концерта на Para Hot Jazz за пореден път ще удовлетворим изискания вкус на музикалните ценители.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com