19 ноември международен ден без тютюнопушене Мотото на тазгодишната кампания е "Екс пушач БГ"

От 1977 година в САЩ по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS), всеки трети четвъртък на м. ноември се организира кампания срещу тютюнопушенето. Тя дава възможност на милиони американци да се откажат от пушенето като вреден навик поне за един ден, а понякога и завинаги.
Кампанията има за цел да промени отношението на американците към тютюнопушенето, като за милиони консуматори това представлява едно предизвикателство, свързано с намаляване или отказване от използването на тютюневи изделия. Чрез нея се представя подробна информация, относно ефективните методи за отказване от тютюнопушенето и изделията на тютюневата индустрия.
За първи път през 1971 година, в град Рандолф, американецът Артър Р. Малейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средства, изразходвани за ежедневната им нужда от цигари и с тях основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии.
Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Малейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 г. Американската общност за борба с рака (ACS) обявила всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето.
Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, тъй като се чества официално и от Международния съюз за борба с рака (UICC).
Във връзка с Международния ден без тютюнопушене от РЗИ-Ловеч отчитат, че от началото на годината до 31 октомври са извършени 3915 дневни и нощни проверки на 3200 обекта, в работни и почивни дни. Няма издадени предписания. Съставени са 5 акта за констатирани нарушения и са издадени 5 наказателни постановления на обща стойност 1500 лв.
Актовете са съставени за тютюнопушене в закрити обществени места – в заведения за обществено хранене и развлечения, както и на работни места.

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com