За пръв път тази година в село Йоглав се проведе Тодоровден с богата концертна програма и надбягване с коне, както повелява традицията.

За пръв път тази година в село Йоглав се проведе Тодоровден с богата концертна програма и надбягване с коне, както повелява традицията. Организатори на събитието са кметство село Йоглав, Народно читалище „Пробуда 1926 г.“ и изграждащата се в селото конна база  „Югла“ , с управител Цветозар Петков.

Официални гости на празника бяха заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, Началникът на Регионално управление на образованието Ловеч  Еленко Начев и Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч. Жителите на село Йоглав и стотици гости от близо и далеч бяха оградили голямата поляна в центъра на селото, подготвена за Тудорица, в очакване на подготвения сценарий.

Кметът на село Йоглав обяви празника, приветства всички присъстващи и разказа за ритуалите и символиката на този ден, дошли от народните предания. Като символ на йоглавския Тодоровден /Конски Великден/ беше голямата погача във вид на конска подкова , от която всички опитаха с мед за здраве.

За доброто настроение организаторите подготвиха богата празнична програма, а още отрано сутринта цялото село беше огласено от  българска народна музика. Концертната програма беше открита с народните песни на Фолклорна група „Югла“ към местното читалище. Последва пъстър концерт на гост-изпълнителите от народно читалище „Светлина 1927 г.“ село Лисец. Игривите народни танци на младежката танцова формация „Слънце“ и индивидуалните изпълнения на Стефан Иванов и Антон Кузнецов предизвикаха бурните аплодисменти на публиката.

Настъпи най-очакваният от многобройната публика момент-конските кушии. Те бяха подготвени от екипа на конната база в Йоглав. Лентата на конното трасе беше прерязана от кмета Георгиева. Старта и финала контролираха  учениците Михаела Христова и Даниел Радославов. Веселите коментари на Димитър Кръстев-Гайдаря озвучаваха на далеч случващото се по трасето и накрая обяви победителите.

Грамота за първо място и златен медал получи Пламен Якимов, а неговият кон Фидел – чувал царевица. С второ място и сребърен медал беше удостоен Цветозар Петков, а конят-състезател Кика получи бала слама. Кушиите завършиха с празнично дефиле на всички коне, конски каруци, а най-голямата атракция беше украсената магарешка каруца и магарето Розка. Техният стопанин, самодеецът Иван Христов, облечен в национална носия през целия ден извършваше возене на деца и възрастни за развлечение. Всички участници в концерта и конните развлечения получиха благодарствени грамоти.

Регулиране на движението и обществения ред в това мащабно по рода си събитие извършваше лично и със своя екип Началникът на РУ Ловеч Златин Михайлов.

Много музика, народни хора, пъстри народни носии, много слънце и весело настроение изпълваха до късно празничния ден.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com