12 здравни медиатори работят в област Ловеч

12 здравни медиатори работят в област Ловеч, те са част от общинските администрации и се финансират от държавата чрез делегираните бюджети към съответните общини. Това става ясно от писмо до областния управител на зам.-министъра на здравеопазването доц. д-р Любомир Бакаливанов. В писмото се информира, че съгласно решение на Министерския съвет от февруари т. г. е увеличен финансовият стандарт за един щат здравен медиатор, като за периода 1 април – 31 декември са утвърдени средства в размер на 13 523 лв.


Здравни медиатори са назначени в община Летница – един, в община Ловеч – двама, в община Луковит – четирима, в община Троян – един, пак един в община Ябланица и трима в община Угърчин. Основните им дейности са здравна просвета, насочване към здравни специалисти, осигуряване на подкрепа и помощ на отделни лица и семейства за ориентиране в системата на здравеопазването и в социалните и образователните услуги. Провеждат мероприятия сред групи от населението, които не посещават здравни и лечебни заведения за осигуряване на информация и профилактика на рискови заболявания, както и събират от тях данни за здравословното им състояние.


Зам.-министърът обръща внимание на областния управител да координира навременното отчитане на дейността на здравните медиатори, което е ангажимент на общинските администрации, но не всички изпращат отчетите си или го правят с голямо закъснение. Обобщените резултати от годишните отчети са нужни и важни, защото се включват в национални стратегически документи.


Здравните медиатори в цялата страна са 307.

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com