Шест проекта от Ловеч са одобрени за финансиране от Националния фонд „Култура“

Шест проекта от Ловеч са одобрени за финансиране от Националния фонд „Култура“. Ловешките сдружения и читалища са кандидатствали за финансиране по националната „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“, като общата сума е близо 95 000 лева.


 На 8 август 2022 г. Управителният съвет на Националния фонд „Култура“ прие резултатите по програмата, като някои проекти се финансират частично.


Сдружение „Мисия. Иновации. Гражданство – МИГ“ участва с проекта „Азбука на седмото изкуство“, който цели да се формира публична култура, уважение и интерес към постиженията на киното. Ще бъдат организирани арт ателиета и творчески работилници. Основен акцент е привличането на родители и заинтересовани


страни. Проектът е за 13 084 лв. и е предложен за финансиране.


Сдружение „Танцьорите“ кандидатства с проект „Бъди част от магията на танца“, който е предвиден за 1 юни 2023 г. – ден на детето. Предвижда се представяне на фолклорен концерт и последваща танцова работилница с включване на желаещи от всички възрасти зрители.


Проектът е предложен за финансиране с 15 000 лв., като има съответните препоръки.


Народно читалище „Христо Ботев – 1927 г.“ в с. Горан участва с „Русаля – от минало към настоящето“. Проектът предвижда сценично разработване на автентичен обичай, авторска танцова постановка с разработена за целта музика и оригинален сценарий.


Предлага се за финансиране с 12 112.38 лв.


НЧ„Пробуда – 1927 г.“ в с. Дренов участва с „Лазаруване – баба, мама и аз“. Проектът е сценично разработен обичай, който има за цел запазване и популяризиране на българските обичаи. За осъществяване на краен културен продукт ще бъдат изработени носии по автентичен първообраз, а финалът на проекта ще бъде неговото заснемане и представяне пред публика. Стойността е 12 104.59 лв.


НЧ „Бяла Анаста-2016“ кандидатства със спектакъл „С мама за мома“. Комедийният фолклорен танцов спектакъл е по оригинална идея на читалището с авторска музика, костюми и хореография. Готов краен продукт, който да бъде, рекламиран, промотиран и реализиран и в други областни центрове на страната. Стойността му е 30 000 лв., финансирането ще е частично.


НЧ „Просвета-1901г.“ в с. Слатина е предложило проекта „Танцувай с нас“.


Танцовият състав „Слънчогледи“  прилага специално разработена програма за обучение, базирана на българските народни танци и съобразена с възрастта на участниците. Рамо до рамо танцуват деца и майки. Стойност   12 500 лв., предлага се за частично финансиране.


Виж цялата информация тук


https://ncf.bg/bg/novini/rezultati-po-programa-za-vyzstanovjavane-i-razvitie-na-organizacii-v-oblastta-na-lubitelskoto-tvorchestvo/248Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com