Цветница провъзгласи за кумичка младата Цветелина Бочевска

Традиционният празник Цветница в Ловеч провъзгласи за кумичка след ритуала „По вода“  младата Цветелина Бочевска от 10 клас на СОУ „Тодор Кирков“ в Ловеч. Тя е танцьорка в младежкия танцов състав „Ловеч“ и е изключителна радостна от своята роля във възпроизвеждането на старинния ритуал „Кумичене“.
Официалното обявяване на победителя направи кметът на Общината Корнелия Маринова  от сцената на площад „Тодор Кирков“. “Нашата победителка е именница днес, в което аз виждам двоен символ. От една страна всички хора с имена с цветен корен ще имат силна година, от друга страна – надявам се годината да ни донесе така желаното от всички ни развитие, разцъфтяване на нашия любим град!“, каза в обръщението си към множеството  кметът, след което връчи символите на празника на Цветелина.
Преди това  Корнелия Маринова със своите заместник-кметове участва в Светата литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ , която отслужи митрополит Гавриил. Там бяха депутатът  Антон Домусчиев и областният управител  Ирина Митева.
Шествието до близкия мост на площад „Екзарх Йосиф I“ тръгна в 11 часа . След  ритуала „По вода“, който за първи път се прави на този мост, шествието  мина през Покрития мост и стигна до старинния квартал. Официалното откриване на празника стана точно в 11,45 часа  на сцената във Вароша. Площадът бе изпълнен от празнуващи граждани и гости на града.
Целият неделен ден бе изпълнен с музикални програми на двата площада. Вечерта бе концертът на изпълнителя на родопски и македонски песни Иван Дяков.

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com