Художникът Найден Найденов навърши 70 години

Известният ловешки художник Найден Найденов навърши 70 години на 22 май. По този повод кметът на Община Ловеч  Корнелия Маринова му връчи кристал с герба на Ловеч, поздравителен адрес и цветя. Личният празник бе отбелязан по време на откриването на изложбата по повод годишнината на Художествената  галерия в Ловеч.


Найден Найденов е роден  на 22 май 1949 г. в Ловеч. Творческата му „академия“ минава през ателиетата на ловешките художници Цанко Няголов и Мильо Димов. Истинска творческа школа за него става стажуването при проф. Теофан Сокеров, когато се изписват стенописите на Патриаршеската църква. Това става през 1981 г., възстановяването на храма е  в чест на 1300 г. от създаването на българската държава.


Найден Найденов е активен член на групата на ловешките  художници. Негови любими теми са българската природа и нейната красота, както и възрожденската архитектура, която с любов пресъздава. Така той остава верен на балканджийския си корен от село Калейца, откъдето е майка му Тотка Банчева.


Найден Найденов, наричан от колегите си Наната, е участвал е в редица самостоятелни и общи изложби, негови творби има в много галерии у нас и в чужбина.
Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com