Форум театър „Цветни сенки“  в Ловеч по повод Международния ден за борба с наркотиците

По повод 26 юни –Международен ден за борба със злоупотребата и незаконния трафик на наркотици, екип от Общински съвет по наркотични вещества /ОСНВ/ и Превантивно-информационен център /ПИЦ/ към Община Ловеч организира форум театър „Цветни сенки“, представен от актьорите от театър „Цвете“ – София. Пиесата съчетава актьорско представление, дискусия с публиката и представяне на нови варианти за различни сцени или финал, в които се включиха ученици от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, доброволци от БЧК и доброволци на ПИЦ.


            Пиесата „Цветни сенки“ разказва за употребата на наркотични вещества и риска от заразяване с ХИВ, които са част от предизвикателствата пред младите хора и е базирана на истински истории.


Пред тийнейджърската публика в ПЕГ „Екзарх Йосиф“I актьорите пресъздадоха една съвременна история за пристрастяването към дрогата. Жизнерадостната и наивна Албена, която има мечти, среща Жоро, който успява да я омае с чар, остроумие и внимание, но и да я вплете в примката на дизайнерската дрога. Малко по малко младата героиня затъва в проблеми, лъжи, измами, драми, пренебрегва приятелите, загубва мечтите и се заразява с ХИВ. Това показа представлението.


По-интересното дойде след края му, когато се разгоря дискусия, водена от актрисата Екатерина Казакова –  дали Албена е можела да откаже, кога е можела да спре, кой е можел да й помогне? Части от пиесата бяха разиграни отново с участието на доброволци от публиката, което предизвика живия интерес на присъстващите. 


            Превенция по метода “учене чрез преживяване“ е изключително въздействаща и ефективна. Ако децата случайно попаднат в подобна ситуация в реалния живот, ще припознаят действията на човека отсреща, ще знаят какво може да се случи и ще имат варианти за реакция.


            Според директорът на Европейския мониторингов център за наркотици и наркомании Алексис Гусдийл, основният извод от тазгодишния доклад е, че сега сме изправени пред по-сложна ситуация с наркотиците, характеризираща се с голяма достъпност, по-голямо разнообразие в моделите на употребата им и нарастващото производство на синтетични наркотици в Европа.


ЖИВОТЪТ Е БЕЗЦЕНЕН! НЕ ГО ЗАМЕНЯЙ ЗА ДРОГА!


НАЙ-ХУБАВОТО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ Е СВЕТЪТ БЕЗ НАРКОТИЦИ!Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com