Ученици приготвиха български ястия в стара варошлийска къща Ученици от ОУ „Васил Левски“ приготвиха традиционни български ястия в 200-годишна варошлийска къща и заснеха видеоклип, с който представят нашата стара кухня пред ученици от Полша, Италия, Турция и Испания
Децата са от шести и седми клас и участват в проекта на училището „Mathsaroundus“ (“Математиката около нас“) по Програма „Еразъм+”.
Предварително учениците бяха проучили кухнята на нашите предци. Бяха заснели на видеоклип разкази на свои баби и дядовци за храната в миналото, какви ястия са се предлагали преди години в ученическите столове. Те записахаи традиционни български рецепти. Учениците съпоставиха храната в миналото и днес и установиха, че днес се храним по-разнообразно, но и по-калорично.
В кухнята на къщата за гости „Старият Ловеч“ учениците приготвиха баница, пита и боб. Момчетата изчислиха калориите, полезността на отделните продукти, съставиха таблица на храните. Момичетата, облечени в национални носии, приготвиха ястията. Идеята бе да покажат на своите съученици от чуждите страни и красивото българско облекло.
Докато вкусните ястия се приготвяха, учениците разгледаха старите снимки в механата на къщата, които показват Ловеч през вековете.Домакинът Димитър Лалев разказа, че къщата е строена 1804-5 година. Край нея е минавал Левски на път за дома на Гечо и Величка Хашнови. Необичайна е с това, че още в онези далечни години е била със собствена вътрешна баня. Реставрирана е през 2006-2010 г. ие пригодена за къща за гости. Запазени са много оригинални детайли, а ловешки художници и майстори на художествените занаяти са помогнали къщата да придобие отново възрожденския си вид. През последните години в механата й се организират периодично изложби на художници от Ловеч и страната. Свои картини са подреждалиловчалиите Тихомир Витков, Петкан Наков, Елица Бенева, пейзажи са показвали Паола Стоева и Надежда Белева от София.
Видеоклипът, заснет от приготвянето на ястията, е качен в сайта на програма Еразъм + – e-twinning.com и във фейсбук групата на участниците в проекта.„Математиката в готвенето“ е основна тема в първия етап от работата по проекта, който стартира ноември 2015 г.
You must be logged in to post a comment.