Ученици от Езиковата стигнаха до „Края на света“

В навечерието на католическия Великден 20 ученици и трима ръководители от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ – Ловеч осъществиха първия акредитиран обмен с испанското училище „Побра дo Карaминял“. Основна цел на двустранния проект „Приятелство и общуване“ е да се обменят добри практики при изучаването на испански и английски език, както и да се опознаят традициите, бита и културно-историческото наследство на двете държави. Ето какво разказват участниците:


„Побра дo Карaминял е китно градче разположено край естуара на река Аруса в най-северозападната област на Испания. Известна като страната на Ел Камино, Галисия е мястото, където може да се излезе от традиционните туристически маршрути и да се навлезе в по-малко познати кътчета, богати на история, традиции, култура и архитектура. Благодарение на непосредствената близост до Атлантика, климатът тук е мек и много влажен, което го превръща в най-зеления регион на Испания.


Галисия ни изненада със студеното време, но топлото посрещане на домакините и изключително богатата програма бързо ни зареди с положителни емоции. Испанските ученици направиха всичко възможно да ни запознаят и заинтригуват с техните традиции, местна кухня, история, като ни организираха презентации и музикални изпълнения в културния център на града. Там беше проведена среща и с кмета на града. Всички по-важни събития бяха отразени в медиите, а г-жа Зарчева даде интервю за местната телевизия.


По време на нашия престой се насладихме на зашеметяващи гледки, обиколихме красиви плажове и водопади. Сред културно-историческите забележителности, които посетихме, бяха и музеят „Рамон дел Валие-Инклан“, както и Педагогическият музей в Сантяго де Компостела.


Нашето приключение продължи със среща с местните рибари, които разказаха за своята работа и ни показаха как се добиват миди.  Участвахме в различни спортни дейности, като една от най-атрактивните беше водния спорт гребане.


Един от дните беше изцяло посветен на град Сантяго де Компостела – столица на автономната област Галисия. Там се потопихме в магията на това уникално място, докато се разхождахме в старата част на града. Останахме без дъх пред величествената катедрала, която е едно от трите основни места за поклонение в християнския свят. Всяка година множество хора се стичат към катедралата, която е крайна точна на известния поклоннически маршрут „Пътят на Сантяго“, известен още като Ел Камино.


Посетихме най-западната точка на Европа – нос Кабо Фистера, намиращ се на брега на смъртта, който се казва Коста де Морте. В този скален ръкав врязан във водата, бит от вълните на Атлантическия океан, се намира най-западният фар в Галисия. За средновековния човек този нос е бил краят на света и тук се намира километър 0.00 от Камино де Сантяго.


Преди да си кажем довиждане, всички получихме своите сертификати за участие в този незабравим обмен. В най-скоро време ние ще бъдем домакини на нашите испански приятели, които ще бъдат запознати с нашето богато културно и историческо наследство.“ 


Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com