Управителният съвет на Фондация „Васил Левски“ набеляза събития за 2020/2021 година

Поредно заседание на Управителния съвет на Фондация „Васил Левски“ се проведе на 27 януари в Ловеч под председателството на проф. Пламен Павлов.  „Ловеч заема много важно място, искаме да подчертаем Левски, Привременното правителство, оттук тръгва идеята за държавност. Основната ни цел е да актуализираме  плана за дейността на фондацията за 2020 и 2021 година по повод важни  годишнини, както и да се намери нужният точен акцент за обществото по повод рождението и гибелта на Васил Левски, работата на Привременното правителство, както и делото на Тодор Кирков“, каза в началото проф. Пламен Павлов. 


„Дълбоко съм убедена, че без РИМ – Ловеч, където са събрани познавачите на делото на Левски и цялата историография, ще можем да направим нещо значимо. Затова ние заедно работим по програмата за 19 февруари, заедно сме коментирали и бъдещите събития. Предложението на директора на РИМ  Капка Кузманова е за едно голямо събитие, което да е догодина и така да отбележим 150 години от създаване на Привременното правителство“, каза кметът на Ловеч Корнелия Маринова.


Присъстващите историци и специалисти се съгласиха с това предложение, тъй като Привременното правителство в Ловеч е създадено през 1871 г. В заседанието взеха участие проф. Пламен Митев, Стойо Карагенски,  Константин Баждеков, проф. Иван Гаврилов, доц. Маргарита Златарева, проф. Велин Аргатски, Светла Славчева, Веселин Ружеков.


В програмата влизат серия събития под наслов  „Васил Левски, Ловеч и националната революция“. Сред взетите  решения е организирането на Национална научна конференция  през февруари 2021 г. в Ловеч. Конференцията ще се придържа към темите от известната книга на ловешкия общественик Параскев Стоянов „Градът Ловеч като център БЦРК, столица на Васил Левски и роден град на поборника Тодор С. Кирков“ (1901).


Предвижда се и провеждане на състезание с ученици от училища от Ловеч, Карлово и други. Домакини ще са Община Карлово и Националният музей “Васил Левски” – Карлово.


Относно опазване на културно-историческото наследство и паметта за него директорът на музея Капка Кузманова съобщи, че подготвят проект  за поставяне на близо 15 възпоменателни знаци за Левски и съратниците му в Ловеч.


Община Ловеч, Пресцентър


27.01.2020 г.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com