Тържествата за 145 – годишнината от Шипченската епопея се откриват на 15 август с изложбата „От оръжието към плуга“Тържествата за 145-годишнината от Шипченската епопея се откриват в Габрово на 15 август с изложбата „От оръжието към плуга“. Тя е предоставена от НПМ „Шипка – Бузлуджа“ с любезното домакинство на ХГ „Христо Цокев“ – Габрово, където ще остане до края на м. август. Ще бъде открита от областния управител Кристина Сидорова и директора на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов.
Изложбата е посветена на живота на опълченците след Освобождението. Посетителите ще могат да видят богат снимков и документален материал за тези, които след като са извоювали свободата на Отечеството ни, са се завърнали по родните места, прибрали са опълченската униформа и медалите в раклите и са се заели с мирен труд в свободна България. Те са земеделци, занаятчии, шивачи, писари, дребни търговци, кираджии, стражари. Експозицията разкрива малко познати факти за живота на 20 опълченци от Стара Загора, Шипка и Шейново след Освобождението, както и спомени за ветераните от техни преки наследници.
Официалното откриване на изложбата е на 15 август 2022 г. /понеделник/ в 17:30 ч в ХГ „Христо Цокев“ – Габрово.
Събитията от програмата продължават на 19 август, когато ще се проведе традиционното състезание за ученици за изкачване стълбите към Паметника на свободата на връх Шипка, а веднага след него и открит урок по история с проф. Веселин Методиев.
 От Върха програмата се пренася на централния площад в Габрово, където от 18:00 часа започва двучасов концерт на Гвардейски представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България. Денят ще завърши с най – тържествената част – заря – проверка с участието на Националната гвардейска част. 
Цялата програма може да прочетете на официалната страница на събитието https://shipka.org/?page_id=3167.

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com