Троян отбеляза 143-та годишнина от гибелта на Васил Левски Всяка година на 19 февруари троянци се събират на паметната плоча на хана на Васил Спасов, за да почетат заедно делото на един велик българин

рез 2016 г. се навършват 143 години от деня, в който България изгуби един от най-славните си синове – Васил Иванов Кунчев. Тазгодишното събитие в Троян започна с рецитиране на откъси от одата „Левски“ на Иван Вазов, от възпитаници на СОУ „Васил Левски“ гр. Троян.
„Не само, но най-вече на тази паметна дата сме тук, за да склоним глави и изразим чувството си на признателност; да потърсим това което ни обединява, да загърбим проблемите на ежедневието и вглеждайки се в себе си, да се опитаме да се съизмерим с него от позицията на нашето съвремие и осъзнат дълг. С това ще изразим, че паметта ни е жива, че няма да допуснем забрава…“, каза в обръщението си към събралите се троянци и гости на града г-жа Михайлова.
Г-н Венелин Ангелов, председател на Общински комитет „Васил Левски“, се обърна към събралите се да почетат паметта на Апостола и обяви името на тазгодишния носител на награда за принос за популяризиране личността и делото на Васил Левски. Проф. Пламен Митев, историк и заместник-председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“, получи наградата на 18 февруари, по време на организираната в Информационно-културен център беседа.
„Левски е личност, на чиято сила и харизма можем да се уповаваме всеки ден – човек, воден от вярата през целия си живот. Зрялото мислене, отдадеността за благото на народа, съхраняване на историческата памет, усещането за българщината  са нещата, които ще ни съхранят като народ и не трябва да позволяваме да бъдат заличени.“, каза още кметът в словото си.
Троянският поет Харалан Недев рецитира пред гостите на събитието свое произведение в чест на Левски. Институции, общественици, организации поднесоха венци и цветя на признателност. С едноминутно мълчание и падане на колене, всички присъстващи се поклониха на Апостола на българската свобода. Станислава Цукева – „Връзки с обществеността“

9 8 7 6 5 4 3

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com