Традиционният Есенен салон  2022 в Ловеч предложи нетрадиционни теми като войната в Украйна

Традиционният Есенен салон за 2022 година в Ловеч предложи редица нетрадиционни творби, който атакуват горещи актуални теми като войната в Украйна. Откриването на експозицията стана на 17 ноември вечерта в Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“. Салонът беше открит от заместник-кмета Венцислав Христов. Той похвали инициативата на директора на галерията Валентин Узунов да спазва традицията, като прави мост между съвременните имена и на художници от миналото, чиито картини виждаме в съседния салон. На отриването присъстваха още Петър Цолов, председател на Общинския съвет в Ловеч, общински съветници, много граждани и ценители на живописта.


В тазгодишното издание са представени  66 творби на 26 творци. Това са  произведения на живописта, скулптурата, приложните изкуства, графиката.


Тематично салонът обхваща широк кръг от теми и мотиви – от историческите личности, пейзажи и старинни къщи, до информално изкуство и абстракции.


Актуалната тема войната на Русия срещу Украйна художникът Николай Добрев вижда като огнено кълбо сред почернели плевели. В горния десен ъгъл на абстрактната картина е отбелязана датата 24.02.2022 г. – началото на агресията.


Показани са и творби на украинката Людмила Владимирова, която живее в България от 2008 г. и има семейство в Ловеч. Нейните текстилни творби използват забравения занаят плъстене и неслучайно носят названия като „Трансформации“.


Най-младият участник в изложбата е Велислава Минкова (24 г.), която алармира за опасностите от пластичните операции и естетични корекции на лицето. Те уж подобрят външния вид, а всъщност загрозяват младостта. С възможностите на фотографията и компютърна рисунка Велислава визуално опровергава ироничните си заглавия – „Скъпа, изглеждаш прекрасно“.


Впрочем Велислава е дъщеря на известния ортопед д-р Димитър Минков, който също е представен в експозицията с триптих.  В ,,Есенният салон” участват още творци като Тихомир Витков, Валентин Узунов,  Спас Дочев, Веско Велев, Валентин Стойчев и много други.  По традиция експозицията ще може да се види края на годината.


Община Ловеч, пресцентър


18.11.2022 г.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com