Традиционният автентичен обичай „Камилата“ ще бъде представен в събота в село Йоглав, община Ловеч За пореден път в събота в село Йоглав, община Ловеч, ще бъде представен традиционният автентичен обичай "Камилата"

kamilaЗрелищното представление винаги привлича много участници, които се маскират и разиграват сценки на открито. Това е вид мъжка маскарадна игра с интересен сюжет и внушения,  обяснява Еленка Щерева секретар на местното читалище.  Посланието е за здраве и берекет през Новата година.
В този си вид обичаят „Камилата“ датира от преди около половин век.  Обикновено се играе около празника Ивановден. Акцентът в този ритуал е „камилата“, изработена от селските ергени саморъчно от дърво и чул. После „Камилата“ тръгва из хорските къщи с пожелания за здраве и берекет, като първо посещава всички Ивановци, а след това и останалите. Участват стари и млади, така повелява традицията.  Даже се споменава, че преди много години наистина е идвала камила в Йоглав. Накрая на празника всички се събират с песни и танц на селския площад. Тази година събитието е на 16 януари 2016 г. от 10.00 ч., в центъра на селото.  Организатор е настоятелството на Народно читалище „Пробуда 1926 г.“ в  с. Йоглав, което кани всички ценители на автентичния фолклор да присъстват.

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com