С 25 процента са поскъпнали дървата за огрев в Ловеч през последния месец

newС 25 процента са поскъпнали дървата за огрев в Ловеч през последния месец, а спрямо септември миналата година с над 50 на сто. От месеци има липса на пелети. Това установи репортерска проверка на БТА в складове за дърва и пелети.


В момента едно пале от 0,8 куб. м нарязани и нацепени дърва за огрев в повечето складове в Ловеч се продава за 145 лева, при 115 лева миналия месец и 95 лева през септември миналата година. Метровите дърва за кубик са от 130 лева нагоре.


Въпреки високите цени търсене има, а търговците уверяват, че има достатъчно количества. „Има достатъчно за населението. Всеки си взима по две-три палета, за да си изкарат зимата“, заяви за БТА Йорданка Асенова, отговорник на склад за дърва.


Според търговците една от причините за поскъпването на дървата са високите цени на горивата.


От месеци в Ловеч на пазара липсват пелетите за отопление, каза Илко Илиев, управител на склад. „Това лято едва ли ще има пелети. Тирът, който съм записал преди два месеца, трябва да дойде след още два. Тази зима ще бъде трудна за отопление с пелети“, добави Илиев.


Цената на тон пелети вече надхвърля 800 лева и продължава да расте, а основните доставки са от Турция и Украйна. Според Илиев очакванията са цената да достигне хиляда лева за тон. Българските фирми са ограничили производството заради скъпия ток, недостига на дървесина и намаленото търсене, каза още той.


 


 * Източник: БТА

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com