С изложба започват събитията, посветени на 140 години от Априлското въстание От 11 април, понеделник, започват събития, посветени на 140 годишнината от Априлското въстание и организирани от Община Ловеч

В  периода 11-15 април 2016 г.  е  събитието „Изложба 140 години от Априлското въстание“  в изложбената зала „Покрит мост“ с работно време всеки ден от 09:00 до 16:00 ч.
Събитието се организира от Регионален исторически музей съвместно с Национално дружество „Традиция”, Регионален клуб „Васил Левски” – Ловеч. Акцентът на 22-те табла е Първи Търновски революционен окръг – показани са неговите ръководители, подготовка, бойни действия, както и последвалият турски съд и отзвукът на въстанието.
Отделено е място и на паметниците, издигнати от признателните потомци. В залата ще бъдат показани и автентични хладни и огнестрелни оръжия от периода.
Като съпътстващо събитие ще бъде представена образователната дипляна „Сбогом, братя, отивам за народност”, посветена на живота и делото на Тодор Кирков, участниците в Новоселското въстание и Ботевите четници от Ловешко.
Автор на изложбата и на дипляната е главен уредник Теодор Тончев – завеждащ отдел „История на България ХV – ХІХ в.“ при РИМ – Ловеч.
Интересен факт е, че от 18 април до 30 юни 2016 г. изложбата ще бъде пътуваща по предварителна заявка. Ще я придружава беседата „Априлското въстание и участници от Ловеч” с лектори от Регионален клуб „Васил Левски” – Ловеч. Пресцентър на Община Ловеч

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com