С изложбата  за личности, които промениха Ловеч, стартираха проявите, посветени на 145 години от освобождението на града С изложбата „Личности, които промениха Ловеч“ на Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“  започнаха проявите, посветени на 145 години от освобождението на Ловеч от османско иго и установяване на местно управление. Изложбата бе открита на 15 август вечерта в Туристическия информационен център на Покрития мост. Експозицията от 10 банера популяризира 30 имена от страниците на сборника „Ловеч и Ловчанско”, които са с принос за развитието и въздигането на града. Сред тях са Тодор Стратиев, Съйчо Съйчев, Стоян Пинтев, Стефан Рясков, Михаил Димчев, Лукан Хашнов, Яким Шишков, Анна Предич Радославова, Парашкева Нейкова-Казанджиева и др.

С изложбата „Личности, които промениха Ловеч“ на Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“  започнаха проявите, посветени на 145 години от освобождението на Ловеч от османско иго и установяване на местно управление. Изложбата бе открита на 15 август вечерта в Туристическия информационен център на Покрития мост. Експозицията от 10 банера популяризира 30 имена от страниците на сборника „Ловеч и Ловчанско”, които са с принос за развитието и въздигането на града. Сред тях са Тодор Стратиев, Съйчо Съйчев, Стоян Пинтев, Стефан Рясков, Михаил Димчев, Лукан Хашнов, Яким Шишков, Анна Предич Радославова, Парашкева Нейкова-Казанджиева и др.


От билиотеката припомнят, че енциклопедията е географско, историческо и културно описание на Ловеч и Ловчанско в 7 тома, издадени в периода 1929-1938 г., които съдържат 182 статии с 451 снимки. Сборникът е дигитализиран и е достъпен на сайта на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев, , https://liblovech.bg в рубриката „Дигитална библиотека“.


По-късно изложбата ще гостува на библиотеките в Троян, Тетевен и Априлци, както и в ловешки училища. Предвижда се да бъде част от постоянна експозиция в сградата на ловешката библиотека. Инициативата се реализира от РБ „Проф. Беню Цонев” в партньорство с Община Ловеч.


Програмата за годишнината предлага още изложбата „Памет и почит към миналото, отговорност към бъдещето“ на КДК Ловеч, която ще бъде подредена в зоната до сградата на Община Ловеч от 19 август 2022 г.


На самата дата на празника – 22 август, има поредица събития. Сред тях са
панихида за загиналите за Освобождението на Ловеч, благодарствен молебен и поднасяне на цветя на паметника в двора на храм „Св. Троица“ Следва поднасяне на венци и цветя на още паметни места. От 18:15 ч. е гражданското поклонение и тържествен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на Белия паметник в парка „Стратеш“. А от 19:00 ч. е откриване на изложбата от  пленера за живопис „Дувари 2022“ в  ХГ „Проф. Теофан Сокеров“.


От 20:00 ч. НЧ „Бяла Анаста – 2016 г.“ ще представи музикално-танцов спектакъл „Ние Българите“ на пл. „Тодор Кирков“

Програмата завършва на 24 август 2022 г., когато ще бъде представена книгата на Кирил Петров „С ръце строили – с душа изградили“. Тя е посветена на майсторите, издигнали Паметника на свободата на връх „Шипка“. Събитието е от 17:30 ч. в  ХГ „Проф. Теофан Сокеров“.


Община Ловеч, пресцентър


16.08.2022 г.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com