С дискусия за престъпления, извършени от деца, завърши тазгодишното издание на Образователната програма на ВСС в Окръжен съд – Ловеч

С дискусия за престъпления, извършени от деца, завърши тазгодишното издание на Образователната програма на ВСС


 в Окръжен съд – Ловеч         „Разбрах, че за всичко, което правя, ще има последствия“. Това е един от изводите на участник в дискусията, посветена на престъпленията, извършвани от деца. Обсъждането е в рамките на Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. В нея партньори тази година са Окръжен съд – Ловеч и Ученическо общежитие – Ловеч.


В последната от поредица срещи с лектора съдия Пламен Пенов от Окръжен съд – Ловеч учениците разбраха, че престъпленията не винаги са само физически; децата и особено непълнолетните (между 14 и 18 години) не винаги са освободени от наказателна отговорност; отнемането на чужд телефон, снимането и разпространяването на насилие (физическо и психическо) чрез него си е престъпление, което се наказва от закона.


Тези и други заключения бяха направени въз основа на измислен казус, представен от съдия Пенов, в който бяха вплетени събития от реалността с участието на непълнолетни. Учениците анализираха поведението на героите и даваха своето мнение за вината на описаните нападатели и съответните престъпления, които те са извършили. Тъй като в представения случай имаше и нанасяне на телесна повреда, децата проявиха интерес към квалифицирането на различните нанесени телесни повреди и съответните наказания за причиняването им според Наказателния кодекс. Разбраха и повече за разликата между престъпление от общ и от частен характер и реда за сезиране на съда в такива случаи.


Дискусията за престъпления, извършени от деца, беше финална за тазгодишното издание на Образователната програма на ВСС, която Окръжен съд – Ловеч реализира. В поредица от срещи съдия Пламен Пенов от Окръжен съд – Ловеч представи различни казуси, чрез които провокира учениците да разпознаят закононарушенията и престъпленията. Участниците споделяха своето мнение за представените ситуации, след което съдията обясняваше какво всъщност предвижда закона в тези случаи.


         Окръжен съд – Ловеч е участник в Образователната програма  Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на Висшия съдебен съвет от създаването ѝ преди 8 години. Сред основните цели на програмата, която се реализира съвместно от ВСС и от Министерството на образованието и науката, са да бъдат обогатени познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, да се формира правна грамотност и култура, да се повиши степента на спазване на законите.Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com