С голям празник архитектурният резерват  Старо Стефаново отбеляза   140 години от изграждането на местния храм

С голям празник, в който имаше църковна служба  с Ловчанския митрополит Гавриил, поздравления от официални  лица и богата фолклорна програма , архитектурният резерват  Старо Стефаново отбеляза на 10 септември  140 години от изграждането на своя храм  „Рождество Пресвета Богородица“. 


Първият камък на строежа е поставен от митрополит Дионисий през 1873 г., каза в словото си Иван Джуров,  кметски наместник на Стефаново. Този храм е шедьовър на религията и духовността, каза митрополит Гавриил, който е сред щедрите дарители за възстановяването му. Представител на инициативния комитет д-р Румяна Нановска прочете дълъг списък от спонсори.


В словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова  изтъкна интересна идея:


«Дарителството в село Стефаново е в основата на всички добри дела. Като почнем от Иванаки Йонков, който е дарил терена за строеж на храма, минем през много още имена и инициативи – това са цели 140 години. Щастливи са хора тук, защото от едно място могат да получат сила и вяра. Това е  място, на което съжителстват религията, учението и историческата памет».


В празника взе участие  и председателят на Общински съвет в  Ловеч  Петър Цолов.


В художествената програма участваха народният певец Петър Кирилов, Фолклорен ансамбъл Елица“ от Врабево, дует Свежест“, майстор-грънчарят Румен Георгиев и др. 


Извиха се и народни хора, на които се хвана и кметът Корнелия Маринова.  Тя, както и други  участниците, беше включила в облеклото си дреха с  фолклорни  мотиви, за да е видима привързаността към род и родина.


Празникът събра приятели, роднини, набори и гости  от близо и от чужбина. Агнешки курбан бе приготвен и раздаден на близо 200 присъстващи.Община Ловеч, пресцентър


10.09.2022 г.


Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com