Сърдечна среща със 103-годишната Райна Жекова имаше кметът на Ловеч

Сърдечна среща със 103-годишната Райна Жекова имаше кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Искам за пореден път да оттам своето уважение на един дълголетен и заслужил учител, сега, преди Деня на будителите, мотивира се кметът. За последните години това е трета тяхна среща.  Те разговаряха в дома на столетницата на ул. „Д-р Никола Сяров“.


Корнелия Маринова й  подари няколко издания, сред които и книга за Ловеч с пощенски картички, за да може Райна Жекова да се върне в младостта си.


„Старостта не е хубаво нещо, но спомените поддържат духа ми. Сега за мен се грижи Борислав, доволна съм. И да знаеш, няма по-хубава професия от учителската. Учила съм половината град – децата, майките им, че и бабите им“, сподели с усмивка Райна Жекова. Тя благодари за подаръците, почерпи с бонбони и разказа за своето всекидневие. Освен кметът на Ловеч, неин гост беше и нейната приятелка Яна Дичева, която е майка на д-р Румяна Нановска.


Припомняме, че за своя юбилей през 2019 г. Райна Жекова бе удостоена с Почетен медал на Община Ловеч. Медалът бе за дългогодишната педагогическа дейност и издигане престижа на Ловеч в областта на образованието и във връзка с кръглата 100-годишнина.


Райна Николова Жекова е родена 08.09.1919 г. в Ловеч. Съпругът й Иван Жеков е починал преди повече от десет години. Семейството има двама сина, единият – Николай, сега е лекар в Самоков, другият не е сред живите. Имат и четирима внуци и трима правнуци. Правнучката Ирина живее в Брюксел, един от внуците пък е морски капитан.


От 1955 г. Райна Жекова постъпва като учител, а по-късно и директор в ловешкото училище „Васил Левски“, където работи до своята 55-годишнина. „Ние сме две директорки“, каза тя през смях на Корнелия Маринова, която е била 19 години директор на същото училище.


Община Ловеч, пресцентър


26.10.2022 г.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com