Създаден е Обществен съвет за превенция и защита от домашно насилие

Създаде се Обществен съвет за превенция и защита от домашно насилие в Община Ловеч, общото събрание бе вчера, 19 май 2015 г.
Да направим такъв съвет обещахме на конференция с участието на евродепутата Мария Габриел в края на февруари, която бе  част от националната кампания „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието!“.
България неотдавна подписа т.нар. „Истанбулска конвенция“, която е първият правно обвързващ инструмент, насочен специално към насилието над жените и домашното насилие. Тя определя задължителни минимални стандарти за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие, за защита на жертвите, за санкциониране на извършителите.
На събранието вчера присъстваха представители на 27 важни институции в града, сред тях областният управител Ирина Митева и зам.-областният управител Георги Терзийски.
Приети бяха правила и бе избрано ръководство.
За председател е избрана Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, а за заместници- Снежанка Алексиева, директор на Регионална дирекция за социално подпомагане, д-р Магдалена Петракиева от Държавна психиатрична болница, и Весела Цанкова, председател на Сдружение граждански инициативи и доставчик на социални услуги. За секретар е избрана Мая Василева, началник отдел в общината.
Сред целите са посочени  ограничаване на този тип насилие, създаване на устойчив модел на партньорство между заинтересованите институции, запознаване  на гражданите и жертвите на домашно насилие със Закона за защита от домашното насилие и помощта, която могат да получат. Не без значение е обществената подкрепа и окуражаване на скритите жертви.
Общественият съвет ще се събира веднъж на два месеца или при възникване на необходимост.

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com