Съдът потвърди окончателно: кмет на Община Ловеч е Корнелия Маринова

Върховният административен съд потвърди, че кмет на Община Ловеч е Корнелия Маринова. Това става ясно от публикувано на сайта на ВАС решение № 5112/ 27.04.2016, с което се оставя в сила решение № 100 от 26.11.2015 г., постановено по административно дело № 250/2015 г. на Административен съд Ловеч. Решението е окончателно.
Като неоснователни се сочат всички възражения на касационния жалбоподател, с които се оспорват изводите на съда. ВАС потвърди, че ловешкият съд е извършил дължимата проверка на всички пет основания, визирани в чл. 146 от АПК, като е постановил решението след обсъждане на представените по делото доказателства. Съдът е изпълнил точно и задълженията си по чл. 171, ал. 4 и ал. 5, като в закрито заседание е указал на страните каква е доказателствената им тежест в процеса, като се е произнесъл и по исканията за доказателства.
По възраженията относно поправките в протоколите на СИК се казва, че комисиите се състоят от председател, заместник-председател, секретар и членове. Представителите на една партия не могат да имат мнозинство, като председателят, заместник – председателят и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция. Освен това протоколът се подписва от всички членове на комисията и тогава председателят обявява резултатите от гласуването. Поправки могат да се правят след подписването, но преди обявяване на резултатите от гласуването. Поправката също се подписва от всички членове на комисията, с отбелязване “поправка”. След обявяване на резултата могат да се поправят само очевидни фактически грешки.
По този начин се слагат край на съдебната сага, която започна веднага след последните избори. Тогава загубилият на втори тур кандидат на БСП Минчо Казанджиев направи жалба срещу решение № 100 от 26.11.2015 г., постановено по административно дело № 250/2015 г. на АС- Ловеч. С него съдът потвърждава Решение № 391-МИ/01.11.2015 г. на Общинска избирателна комисия – Ловеч, че избраният кмет е от ГЕРБ.

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com