Символичен олимпийски огън премина през Ловеч

Щафета със символичен олимпийски огън премина днес през Ловеч по повод Международния ден на олимпизма  – 23 юни. Събитието се проведе под егидата на кмета на Общината Корнелия Маринова, а в него взеха участие близо 100 ученици, както и учители, и представители на спортни клубове. Началото на празника бе дадено на площад „Свобода“ пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ с изпълнения на мажоретния състав при Общинския детски комплекс под акомпанимента на Общинския духов оркестър.


Със специална церемония бе посрещнат олимпийския огън, който бе носен от известния бивш боксьор Детелин Далаклиев – световен шампион от 2009 г. и участник на олимпийските игри в Атина (2004 г.) и в Лондон (2012 г).  Той предаде факела на друг голям  бивш спортист –  ловчалията Георги Дойнов. Той е дългогодишен национален състезател по лека атлетика и неколкократен републикански шампион в скока на дължина, участвал на олимпийските игри в Москва през 1980 година. Заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов поднесе приветствие към участниците, след което те положиха олимпийската клетва.


Сетне колоната с участниците стартира пробег по маршрут през центъра на града и площад „Тодор Кирков“ до паметника на Васил Левски. Там също се състоя кратка церемония, като в началото прозвуча националният химн. Част от участниците представиха Одата на спорта, а 7-годишната Виктория Христова от СУ „Св. Кл. Охридски“ рецитира стихотворение за Апостола на свободата. Инициатори на събитието са студентките от НСА „Васил Левски” Даниела Борисова и Мария Цочева, както и Весела Цанкова от сдружение „Граждански инициативи – гр. Ловеч“.


Участие взеха ученици от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, ППМГ, НПГВМ „Проф. д-р Димитър Димов“, както и състезатели на СК „Стратеш атлетик“ и Тенис-клуб „Ахед“. Голяма част от тях използваха случая да се снимат с големия спортист Детелин Далаклиев и да вземат автограф от него.


Иначе Денят на олимпизма се чества с Решение на Международния олимпийски комитет от януари 1948 г.  Именно на 23 юни през 1894 г. в Сорбоната в Париж по инициатива на барон Пиер дьо Кубертен е основан МОК. Тогава се взема решение за възраждането на Олимпийските игри, а България е една от 14-те държави, участвали в първата модерна Олимпиада в Атина през 1896 г.   Всяка година на 23 юни светът празнува зараждането на светлата искра на олимпизма. Организираните на тази дата спортни събития носят духа и заряда на олимпийските ценности и идеали  за съвършенство, мир, уважение и честна игра.


Община Ловеч, пресцентър


23 юни 2022 г.
Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com