РСПБЗН – Ловеч, и Община Ловеч бият тревога – има голям риск от пожари!

Само за седмица пожарната служба в Ловеч ликвидира общо 20 бр. произшествия


Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Ловеч, направи важно обръщение към гражданите на Община Ловеч. Предстоят едни от най-горещите дни в годината. Ако спазваме правилата за безопасност ще намалим риска от пожари в природата и ще я опазим. Бъдете отговорни!


За периода 18.07. – 24.07.2022 г. въпреки абсолютната забрана за използването на открити огнеизточници, както и паленето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици), пожарната служба в Ловеч е ликвидирала общо 20 бр. произшествия, от които 12 бр. пожари в суха трева и 2 бр. в стърнища от житни култури.


Метеорологичните условия през последните седмици – високите дневни температури, вятър и високата степен на засушаване създават отлични предпоставки за бързо разпространение на полски и горски пожари.  


Човешката дейност е основен фактор за предизвикване на пожари. 95% от пожарите са предизвикани от човешка ръка. Работата с открит огън при липса на мерки за сигурност, подценяването на ситуацията и липсата на правилна преценка от гражданите често може да има фатални последствия. Човешката небрежност под формата на захвърлени незагасени фасове или различни запалими отпадъци също лесно може да допринесе за създаването на бедствие. Една бутилка от вода – независимо дали е стъклена или от пластмаса, счупена или цяла, когато бъде огряна от слънчевите лъчи, може да има ефекта на лупа и да запали сухия материал наоколо.


Много малка част от пожарите са вследствие на природни явления. Случват се и такива, предизвикани от къси съединения и образуване на искри по електропреносната мрежа и запалване на суха тревна растителност в близост.           


Къде можем да палим огън законно?


На фона на всеобщата забрана за палене на огън, има обособени места, където е разрешено да си направим малък лагерен огън или барбекю. Това е в туристически зони, където са предприети необходимите мерки и са изградени такива места, на които пламъците да бъдат ограничени и обезопасени. Преди обаче да предприемем паленето, трябва да се убедим предварително, че не се създават предпоставки за инциденти. Трябва да сме сигурни, че няма силен вятър и няма да има такъв, тъй като той е рисков фактор, който допринася за разпростирането на огъня и затруднява работата на огнеборците при произшествия.


Важно е и да помислим как ще изгасим огъня преди още да се наложи – да предвидим вода или свежи клони, с които като с тупалки да потушим пламъка. Преди да предприемем паленето трябва и да сме сигурни, че огнището е здраво и отговаря на изискванията – няма цепнатини, както и че липсва опасност да изпаднат въглени. Можем да използваме и инертна маса – пръст или пясък, с която да го засипем.


Още веднъж – бъдете отговорни!


Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com