Расте броят на заразените с остри респираторни заболявания в област Ловеч

newВ област Ловеч расте броят на заразените с остри респираторни заболявания, особено сред учениците.  Отчетената заболяемост от  Регионалната здравна инспекция за изминалата седмица е 222 на 10 хиляди души население, при епидемиологични стойности 300 на 10 хиляди.


Най-много са заболелите между 5 и 14-годишна възраст.


Началникът на Регионалното управление на образованието д-р Иваничка Беуровска  каза, че отсъстващите от училище ученици по здравословни причини са 5,5 на сто.


„Във връзка сме с директорите и проследяваме отсъствията на учениците. Не смятам, че процентът на отсъстващите в областта ученици е висок“.


Директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция д-р Сийка Иванова поясни, че обстановката в областта е предепидемиологична, но няма регистрирани случаи на грип.


„Бих могла  да препоръчам активна имунизация в момента, на  този предепидемичен период. Случаите се увеличават, но не са с типичната клиника на грипа“.


Директорът на здравната инспекция д-р Росица Мичева допълни:


„Няма нищо притеснително. В ход сме с профилактични мерки за борба с грипа, за да не стигаме до пикови стойности и обявяване на грипна епидемия през зимните месеци“.


В областта расте и броят на заразените с коронавирус, като отчетената 14-дневна заболяемост вече е 145 на 100 хиляди души.


 


* Източник: БНР

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com