Работна група при областния управител разработи механизъм за подобряване достъпа на гражданите от Ловешко до местата за ваксинация срещу COVID-19

На среща при областния управител днес работна група разработи конкретен механизъм  за подобряване достъпа на гражданите до местата за ваксинация срещу COVID-19. Ще бъдат създадени специални имунизационни мобилни екипи, които да проведат ваксинация на лица със затруднен достъп до имунизационни кабинети  – трудноподвижни, живеещи в труднодостъпни райони, здравнонеосигурени. Това се прави и в изпълнение на разпореждане на министъра на здравеопазването.


Работната група, в заседанието на която участваха и.д.директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Ловеч, д-р Росица Милчева, директорът на Центъра за спешна помощ (ЦСМП) д-р Красимир Кипров и директорът на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) д-р Антонио Маринов, реши още утре областният управител инж. Светослав Славчев да разпрати писма до кметовете на общини от област Ловеч, като ги запознае с възможностите за ваксинация от мобилни екипи на РЗИ. Те от своя страна да информират кметовете и кметските наместници за създаване на организация и предприемане на действия.


Всички желаещи да се ваксинират трябва да заявят това при кметовете на селата, които да изготвят списъци и да ги предоставят на РЗИ – на електронна поща rzi@rzi-lovech.bg, за да може мобилен екип да посети населеното място в конкретен ден и часови диапазон. Още в петък екип на РЗИ ще бъде в ловешките села Деветаки и Тепава, като транспортът се поема от ЦСМП. При нужда да помогнат с автомобили се ангажираха и областният управител, и директорът на РЗОК.


Здравноосигурените граждани може да се ваксинират при личните си лекари. За всички останали имунизации се извършват в РЗИ – Ловеч, при предварително записване на тел. 068/601518, като ваксинирането става всеки вторник от 14 до 16 ч., в Медицински център – Троян, и МБАЛ – Луковит.


Днес министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев обяви, че повишаването на имунизационния обхват срещу COVID-19 следва да е приоритет за всеки лекар в страната. Той изпрати указание до регионалните здравни инспекции, до Българския лекарски съюз и до Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, независимо от невъзможността от пълно усвояване на многодозов флакон, да няма връщани лица, желаещи да се ваксинират. От Министерството на здравеопазването обърнаха внимание още, че ваксините, които се прилагат в страната, са в срок на годност съгласно кратките характеристики на лекарствените продукти. Всички ваксини срещу COVID-19 с изтекъл срок на годност са бракувани от регионалните здравни инспекции по нормативно установения ред. 

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com