Пътуваща изложба по повод 150 години от първия цялостен превод на Библията на съвременен български език гостува в Луковит

newПътуваща изложба гостува в Луковит. Това е една от инициативите, които организира в цялата страна Сдружение „Извор на бъдеще“, посветени на 150 години от първия цялостен превод на Библията на съвременен български език, направен под редакторството на Петко Р. Славейков и известен още като „Цариградската“ или „Славейковата“ библия, съобщават от общинската администрация.


До 31 юли жителите и гостите на Луковит могат да видят експозицията, подредена в специално изградена шатра на площад „Трети март“. Информационни пана отразяват историята на преводите на Светото писание на български език от IX до XIX век, както и интересни извадки от съдържанието му, експозиция на артефакти, касаеща работния процес по превода и последващите издания. Своите знания за Книгата на книгите посетителите могат да проверят на интерактивната стена.


Изложбата е подготвена с участието на Национален литературен музей към Министерство на културата, Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ и Университетско издателство „Св. Климент Охридски“.


 


 * Източник: БТА

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com