Първа копка на строително-монтажните работи по преустройство на Младежкия дом в Ловеч

Първа копка и стартиране на строително-монтажните работи по проект „Преустройство на сградата на Младежки дом Ловеч, за младежки дейности, музейни дейности и дейности на Община Ловеч“, стана на 19 април 2022 г. В церемонията участваха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова,  изпълнителят Владимир Йорданов, управител „Надежда Ви Строй“ ЕООД, арх. Емилия Христова, проектант и авторски надзор, и Пламен Зорков, ръководител на проекта.

„Това е едно знаково място за Ловеч от 1975 година насам и сега чрез проекта ще го наситим с много дейности и живот. Ще разкрием нови възможности за историческия музей, който най-сетне ще има свои зали, художествената галерия ще получи нови фондохранилища, ще оформим още много други модерни зали, както и център за децата. Вярвам, че всичко ще бъде изпълнено качествено и в срок. Така че не по-късно от края на ноември 2023 г. да открием новия център на културния живот в града“, каза Корнелия Маринова.

По-рано в приемната на общината в Бароковите къщи беше дадена начална пресконференция. Ръководителят на проекта Пламен Зорков представи подробно проекта. Промени има в разпределението на всички етажи, обособяване на няколко функционални зони и подзони, внедряване на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъпна среда и доставка на обзавеждане и оборудване. Ще бъдат обособени зони за: Регионален исторически музей, включващ осем музейни зали, административна част, лаборатория, фондохранилища и др.; Детски интерактивен център „Пътуване през вселената“, предназначен за игра на закрито и открито, мултифункционална зона за STEAM; Градска художествена галерия – Ловеч, фондохранилище и експозиционна зала за художествени творби; три танцови зали; Зала за културни събития и прожекционни зали за срещи; Кафе-сладкарница; Търговски обект и др.

Кметът Корнелия Маринова поздрави присъстващите и уточни: „Това е последният основен обект от Инвестиционната програма на общината от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, който изпълняваме през програмния период  до 2020 г. С това приключваме обновлението на централната градска зона“, съобщи кметът.

На пресконференцията присъстваха още заместник-кметът Даниел Колев,, главният архитект на общината арх. Минчо Петков, Петър Деков, директор на Дирекция „Проекти,  програми и инвестиции“ в общината, служители, представители на медиите.

Дейностите по сградата включват промени в разпределението на всички етажи, обособяване на функционални зони, внедряване на мерки по енергийна ефективност и осигуряване на достъпна среда. Ще има зона за Регионален исторически музей – Ловеч; фондохранилище  на Градската художествена галерия  и зона за игра на закрито. Ще бъде изградена и мултифункционална зона за STEAM,  лабораторни и арт занимания. Предвидена е кафе-сладкарница. Промяната на фасадата е с максимално запазване на съществуващата каменна облицовка и нова дървена обшивка по еркери и отвори, с цел адаптация към средата на АИР „Вароша”.

Проектът „Преустройство на сградата на Младежки дом Ловеч, за младежки дейности, музейни дейности и дейности на Община Ловеч” се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Общата стойност на проекта с оборудването и обзавеждането е  5 725 666,88 лв., от които 4 070 956,00 лв. – БФП. Включват  3 460 312,60 лв. европейско финансиране и 619 643,40 лв. национално съфинансиране. – Финансов инструмент – 1 654 712,88 лв.

Продължителността на проекта е 28 месеца, строителните дейности се очаква да завършат до 4 декември 2023 г. 

Видео от първата копка виж ТУК.

https://www.facebook.com/Kornelia.Marinova.Official

Община Ловеч, пресцентър

19.04.2022 г.

 

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com