Проф. д-р Николай Райнов: Коронавирусът не е генно инженерство, мутирането е естествен процес

Няма доказателства за човешка намеса при появата на коронавируса, това твърди проф. д-р Николай Райнов в скайп-разговор, осъществен от пресцентъра на Община Ловеч по повод Празника на Ловеч 11 май.


„Прегледах цялата достъпна научна литература от през последните 20 години по коронавируса. Оказа се, че Китай, САЩ, Великобритания и други страни се занимават сериозно с този въпрос още от епидемията САРС. Мутациите са в рамките на няколко аминокиселини, което е съвсем естествен процес при вирусите. Това не може да е резултат от генно инженерство. Всички информации сочат, че това е класически САРС вирус, който е мутирал. Другото е добра фантазия или пък в служба на политически цели“, счита д-р Райнов.


Скайп-връзката бе направен по повод празника, тъй като д-р Николай Райнов е една от номинациите за почетен гражданин на Ловеч. Поради пандемията събитието се отложи за неопределено време, но при всички случаи ще се състои. Ето какво пожелала д-р Райнов на своите съграждани:


„Пожелавам на гражданите на Ловеч да останат здрави и по най-лесния възможен начин да преодолеят трудностите. И да не забравят, че животът продължава! Дори и най-страшните епидемии в историята на човечеството са минавали и хората са продължавали живота си и са се опитвали да го изградят още по-добър.“


Цялото интервю виж тук:


 https://www.youtube.com/watch?v=IFyrhGrHKck&feature=youtu.be


Проф. д-р Николай Райнов е роден в Ловеч през 1964 година в семейството на двама гимназиални учители. Завършва в гимназията за изучаване на чужди езици в родния град След матурата през 1983 полага приемните изпити за университета, специалност медицина, на които се класира след първите 10 кандидати в страната. След отбиване на двугодишна военна служба заминава за ГДР. Учи в университета в град Хале. Спациализира неврохирургията – комплексна и прецизна хирургия с огромна научно-изследователска работа по опознаването на мозъка и нервната система като основа на човешкото съзнание и личност.


Николай Райнов завършва медицина вече в обединената Германия през 1991 с пълно отличие (summa cum laude) и започва професионалния си път като асистент в клиниката по неврохирургия на Мартин-Лутер-университет. Научната му кариера преминава през Цюрих в Швейцария, където работи в областта на молекулярна невроонкология. Следват университети като Харвард и Станфорд в САЩ, Ливърпул, Великобритания. През 2006 се връща в Германия в университетската клиника по неврохирургия в баварския град Аугсбург и изгражда там, като заместник-директор на клиниката, основите на минимално-инвазивната ендоскопска неврхирургия.


Изнася лекции в цял свят, участва в изграждането на съвместен немско-китайски център по невронауки в Китай, в който е ко-директор заедно с китайския си колега-неврохирург проф. Джао. През 2010 Николай Райнов получава почетен докторат на Украинската медицинска академия в Киев за приноса си към украинската неврохирургия.  През 2014 започва нещо ново – създаване на академична и университетска по нивото си неврохирургия в частна практика в гр. Мюнхен, Бавария, където работи и сега.


Община Ловеч, пресцентър


11.05.2020 г.


Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com