Програмата на Община Ловеч за традиционния празник „Цветница 2016“ съдържа нови моменти

Богатата програма на Община Ловеч за традиционния празник „Цветница 2016“, който тази година е на 23 и 24 април, съдържа нови моменти. За първи път традиционното хвърляне на венчета в реката от момите (ритуалът „По вода“ с обичая „Кумички“) ще бъде изпълнен на Пешеходния мост при площад „Екзарх Йосиф I“.
За улеснение на пешеходците ще бъде спряно движението на МПС по ул. „Васил Левски“ от хотел „Лиани“ до отбивката към площад „Тодор Кирков“  във Вароша. Транспортният мост във Вароша ще бъде свободен за движение на коли по всяко време.
Друга новост е, че празникът в събота и неделя ще обхване два площада, всеки със своя сцена. На пл. „Тодор Кирков“ ще бъдат разположени главно сергиите на майсторите на народни занаяти. Бирариите и увеселителните сергии ще са на пл. „Екзарх Йосиф I“. Целта е да се избегнат евентуалните струпвания на много хора на едно място. Отделно на площад „Автогара“ ще има забавления за децата от понеделник до неделя.
Официалните събития са в неделя. В 9 часа е Светата литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на града. След това в 11 часа е шествието до близкия мост. В 11,15 часа е ритуалът „По вода“. После шествието ще мине през Покрития мост. Официалното откриване на празника е на сцената във Вароша от 11,45 часа.
Музикалната програма започва още в 18 часа в петък, 22 април, на „Т. Кирков“ с детското „Пеещо яйце“. В събота и неделя на двете сцени на двата площада ще има много музикални изяви. Те започват от предиобед и завършват вечер. В събота вечерта от 19 часа е концертът на оркестър „Калофер“, а от 21 часа е аудио-визуалният спектакъл „Ловеч – звезден град“. В неделя вечерта от 18 часа е концертът на изпълнителя на родопски и македонски песни Иван Дяков. И трите събития са на площада до общината.
Тази година медийни партньори на Община Ловеч за празника са БНТ и БНР. Пресцентър Община Ловеч

zvetnica afi6

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com