Проведе се последната мобилност по проект „Предприемачеството е важно“, с координатор ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч

От 2 до 6 май 2022 г. се проведе последната мобилност по проект „Предприемачеството е важно“, с координатор ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ и съфинансиран от ЕС по програма „Еразъм+“.


Неговата основна задача е да развие предприемаческите умения на учениците от шестте средни училища от България, Австрия, Гърция, Италия, Румъния и Португалия. Крайната цел на това стратегическо партньорство е да съдейства за развитието на нишовия туризъм в съответните региони с помощта на виртуалната и добавената реалност.


Домакин на тази международна среща беше партньорското училище от Клуж-Напока, Румъния. Българският екип беше успешно представен от четирима ученици, с ръководител Маргарита Добрева, която е международният координатор на проекта.


Богатата програма на домакините даде възможност на всички участници да се запознаят с културно-историческото наследство на втория по големина румънски град, както и с местните обичаи, традиции и природните забележителности в Трансилвания.


Проектните дейности през първия ден бяха изключително интензивни. Започнаха с  презентациите на учениците, с които те представиха своите идеи за развитие на целевите туристически обекти в партньорските държави. Българският екип се справи блестящо с индивидуалните си задачи: Стела Карамишева от 10.а клас започна с презентация за пещера „Проходна“, а Светослав Ангелов от 11.а клас  представи своя проект (изработен с помощта на виртуалната и добавената реалност) за изграждането на конгресен център в района на пещерата.


Десислава Тутекова от 11.в клас представи бизнес плана за реализирането на тази идея, а нейният съученик – Калоян Фердинандов – запозна аудиторията с качествата и уменията, които са необходими за едно успешно интервю. Много вълнуващо беше изготвеното от гръцкия координатор видео, което проследява трудния, но безспорно успешен със своето въздействие и резултати проект.  Останалата част от деня беше посветена на разходка из града, като румънските ученици влязоха в ролята на екскурзоводи.


Вторият ден от посещението също беше динамичен и интересен. Организираните работилници с местни предприемачи бяха изключително полезни за учениците, както и насоките за успешно интервю, които бяха последвани от анкета в образователната платформа „Кахут“.  След покана от Регионалния инспекторат на образованието беше посетена дъщерната НТТ компания в града, със седалище в Токио, която освен ИТ и бизнес услуги предлага стажове на местните студенти и им подсигурява работни места.


Много вълнуваща беше срещата и с известния скулптор Ливиу Мокан, който радушно прие всички в дома си. Той разказа за своя творчески и житейски път с такава емоция, че гостите изпитаха дълбоко уважение пред неговия гений. „Аз съм скулптор, аз съм скулптура“ – това са думите, които ще запомнят от знаменития творец.


Една от най-големите атракции беше посещението на солната мина в град Турда, която е спомената за пръв път през 1271 г. в унгарски документи. Освен невероятните галерии, тук имаше още една изненада. На 120 метра под земята има увеселителен парк с 20-метрово виенско колело (вероятно единственото в света, намиращо се под земята) и много спортни съоръжения. Гребането на лодки в подземното езеро в мина „Тереза“ беше друго незабравимо преживяване. Последният ден от  гостуването продължи с пикник сред красивата природа. Вечерта бяха раздадени сертификатите.


Проектът „Предприемачеството е важно“ ще приключи в края на месец май, но неговото въздействие и устойчивост ще продължат и в бъдеще, твърдят от Езиковата гимназия.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com