Престижна награда за ловешките „Службогонци“ от фестивала в Куманово, Северна Македония

Спектакълът „Службогонци“ на Драматичен театър Ловеч е удостоен с престижна награда на завършилото 25-то юбилейно издание на фестивала „Дните на комедията 2022“, в Куманово, Северна Македония. Комедията с гост-режисьор и главен изпълнител Николай Урумов е отличена с награда за костюмография. Това съобщи директорът на ловешкия театър Биляна Петрова.


Костюмите на Иван-Вазовите герои в „Службогонци“ са дело на младия Кирил Наумов и разкриват, освен епохата, социална и психологическа същност на образите.


„Това е важно признание за ловешкия театър, особено в светлината на някои последни събития в Северна Македония. В препълнената зала бяхме заедно с кмета на Куманово Максим Димитриевски и видяхме как комедията на Иван Вазов чрез нашите актьори стопява граници и стига до сърцата на публиката“, коментира кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.


Както съобщихме по-рано, на 5 октомври кметът на Ловеч подкрепи на място театралната трупа от България.


От 18 септември до 14 октомври македонската публика видя 12 театрални представления на местни  и гостуващи театри от Хърватия, България и Сърбия. Имаше театрални трупи от цяла Северна Македония – Щип, Битоля, Тетово, Струмица и други.


Тази година фестивалът за първи път бе с конкурсен характер. Връчени бяха шест награди – за най-добра актриса и най-добър актьор, за сценография, костюми, режисура и представление.


Коле Ангеловски  с „Паника в хотел Палас“ на Театър Струмица спечели награда за най-добра режисура, а като най-добър спектакъл е отличен „Секс и лъжи“ на Кумановския театър. Председател на журито бе актрисата Магдалена Ризова Черних.


Община Ловеч, пресцентър


17.10.2022 г.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com