През почивните дни по Великден от КПП-тата на Ловеч са върнати 992 автомобила

За четирите почивни дни по Великден от седемте КПП-та на областния град Ловеч са  върнати 992 автомобила. Това стана ясно на заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса в Община Ловеч, проведено на 21 април сутринта. По-късно кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова съобщи най-важното от съвещанието.


„Върнатите шофьори са само от седемте КПП-та на община Ловеч, като някои граждани са желаели да напуснат територията по причини, които органите на реда не са  счели за основателни. Впечатляваща е и цифрата от 10 000 подадени декларации, т.е. 10 000 автомобила, които на практика са влезли/излезли от община Ловеч – дали през околовръстното или другаде, но така или иначе са преминали през седемте КПП-та. Това са 10 000 автомобила, за четири дни, с подадени декларации на излизащи и влизащи автомобили. През този четиридневен период полицията е съставила 132 акта за установяване на административно нарушение, Община Ловеч е съставила три акта и има 10 предупредителни протокола“ съобщи кметът Корнелия Маринова.


Общинският оперативен щаб е направил подробен анализ на съществуващото положение. Д-р Анета Винева от РЗИ е докладвала, че към сутринта на вторник има 133 души под карантина. В тази група са и 61 международни шофьори, които след пътуване се поставят задължително под карантина, а след нея тръгват отново на път.


„На практика броят на хората, които са под карантина, не е по-малък. Само през последните четири почивни дни 71 души от територията на ловешка община, които бяха под карантина, излязоха от 14-дневния срок. Имаме още нови 25 или без международните шофьори, в момента 72 души са под карантина“, уточни кметът на Ловеч.


За радиационния фон – тема, която излезе като проблем през последните дни, бе докладвано, че няма никаква причина за притеснение от гражданите. Общината измерва по три пъти на ден на три различни места радиационния фон и всичко е в границите на нормалното, съобщи Корнелия Маринова.


Главен  инспектор Златин Михайлов – началник РУ на МВР гр. Ловеч, докладва за сериозни нарушения на правилото за носене на маски на лицето, което е задължително на публични места. След като и активно са започнали да съставят актове, вече има чувствително подобряване на този показател. В този порядък се включват  и служителите от общинския отдел „Контрол и сигурност“. Патрулите  са установили две групи на младежи, които с автомобилите си се събират, говорят си, правят среднощни разходки. Снети са им данните и вече се знае кои са те.


Проблем с редовно носене на маски има и по селата. В късните часове, обикновено около хранителните магазини, се наблюдават групи от хора, които се събират.  Кметът Корнелия Маринова лично е участвала в разпръскването на няколко такива групи, за последно в село Дойренци.


Други младежи по селата си уреждат срещи, за да играят мач или някаква друга спортна игра. Това се наблюдаваше основно през последните почивни дни. Имало е сигнал и последващ контрол, обаче не е установено подобно събиране на млади хора. Общо взето проблемът с детските групи обаче остава и това е тревожно, коментира кметът Корнелия Маринова.


Разгледан е и случая с масовото заразяване от коронавирус в плевенското шивашко предприятие. Там е работила само една жена от Ловеч, но тя не е пътуваща.


Община Ловеч, пресцентър


21.04.2020 г.

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com