Предстоящо събитие в галерия „Серякова къща“ – презентация на тема „Керамиката в творчеството на Омар Хаям“, която ще представи иранецът д-р Набиола Масуми на

На 15 април 2022 г. от 17.30 ч. в галерия „Серякова къща” ще може да присъствате на презентацията  „Керамиката в поезията на Омар Хаям”, представена от д-р Набиола Масуми.Д-р Набиола Масуми е поет и писател, роден и израснал в Иран. Наскоро излезе неговата книга „Легендата за Хосров и Ширин“ по мотиви на Незами Ганджави. Той е специалист по персийска литература и международни религиозни изследвания. Завършва наука и философия в Иран,Индия,Шри Ланка и Индонезия. Женен е за българка от Шумен и затова смята, че България е негов дом. Освен това, Наби е вече познат на троянската публика от откриването на изложбата „Нарича се любов” на Надежда Христова през 2017 г.


Тъй като керамиката е общ и добре присвоен културен елемент между Иран и България, д-р Масуми ще представи символиката на гърнето, грънчарството и грънчаря в персийската литература от гледна точка на великия персийски философ Омар Хаям и известния персийски суфи Маулана Руми.


Презентацията е в чест на майстор Николай Йовков и всички останали троянски майстори. Ще видим на живо и произведения на ирански майстори


         Презентацията ще е съпътствана от музикалните изпълнения на дует „Фантазия” – Мариета Куцарова, флейта и Амория Маркова, пиано.


Някои от стиховете на Руми и Хаям ще бъдат рецитирани на персийски и ще бъдат преведени на български език.


Очаква се на презентацията да присъства и иранският консул.


Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com