Представители на пътностроителни фирми излязоха на протест при п. в. „Абланица“

newПредставители на пътностроителни фирми излязоха на протест при п. в. „Абланица“. За няколко минути те затвориха пътя София – Варна, а след това – и Ловеч-Троян. Така те се присъединиха към националния протест, организиран от Браншовата камара „Пътища“ заради неизплатени задължения за извършени дейности и липсата на индексация по договорите за строителство.


„Пътищар е гордост, не унижение!“, „Няма време! Индексация сега!“, „Не сме политическа дъвка!“ и др. гласяха надписите на плакатите на протестиращите, дошли с леки и тежкотоварните автомобили да изразят своето недоволство.


Христо Христов, изпълнителен директор на „Виастрой“ –  Ловеч, посочи за БТА, че политиците се упражняват за тяхна сметка. „Ние си търсим заработените пари от държавата. Държавата ни е възложила работа, ние сме я изпълнили, сертифицирана, фактурирана и си търсим парите. Договорът е актуален, не е атакуван от никого. Ние не можем да започнем обект, без да ни бъде възложен. Ако ни се възложи работа, е абсурд да не я изпълним, иначе аз буквално ще бъда арестуван, защото това е стратегическа инфраструктура“, посочи Христов. 


По думите му от държавната са платени на фирмата 25 процента от дължимите 30 милиона лева. „В също време това, което ние по задание продължихме да работим, надхвърлихме това, което беше в началото на годината. 30 милиона е огромна сума, вече и банките не искат да дават кредити“, каза още Христо Христов.


Той пита кой ще реши проблема, след като вероятно Народното събрание ще се разпусне.


Според него до 30 юни е трябвало да се разплати всичко от държавата, но това не е станало и ще си търсят парите по съдебен ред.


Относно спрените от Агенция „Пътна инфраструктура“ обществени поръчки, той каза, че съдът ги е прекратил заради обжалвания и те ще бъдат пуснати наново.


 


 * Източник: БТА

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com