Представители на най- голямата израелска болница посетиха МБАЛ Кардиолайф. Предстои споразумение за сътрудничество и обмен на добри практики.

За първи път представители на най-голямата болница в Израел – „Шива“  бяха на посещение в  здравно заведение намиращо се извън София. Това се случи миналата седмица, в четвъртък, а домакин на важната среща беше ръководството на МБАЛ „Кардиолайф“ -Ловеч.

Причината за посещението са партньорските отношения между „Кардиолайф“ и „Дружеството за приятелство между България и  Израел“ и в частност с неговия председател- арх. Липовецки. Посещението е първа крачка към разширяването  на бизнес контактите между двете държави, включително и в сферата на здравеопазването. Сред отличаващите се гости, бе  проф. Сийди, който е представител на най- голямата  израелска болница  – „Шива“ намираща се в непосредствена близост до столицата  Тел Авив. Бяха представени някои изключително важни дейности, които ще се реалзират в близко бъдеще, а именно, пряко сътрудничество между двете болници, под формата на обмен на кадри и добри практики, което по думите и на двете страни, е моделът, по който трябва да се развива и родното здравеопазване.

Малко по- късно, във връзка с предстоящото партньорство, бе проведена и среща с посланика на Израел у нас – Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан, която беше информирана за предстоящите планове за взаимодействие. След уточняване на някои конкретни детайли , предстои и самото  официализиране на партньорското споразумение.

Георги Стефанов – собственик на МБАЛ „Кардиолайф“ и домакин на срещата:

-Това са поредните уверени крачки към практиката, която ние следваме, а именно , да изнасяме качественото здравеопазване от София към провинцията. Радваме се, че основите се полагат от нас. Най- доволни от това трябва да бъдат ловчанлии, които ще бъдат и основните ползватели на тази услуга. В последствие ще направим и официална среща с министъра на здравеопазването, на която да представим добрите практики от взаимодействието с колегите от Израел.

г-н Липовецки разясни още :

-Нашето Сдружение  действа от 1971 г. Имаме много инициативи, организираме различни дарителски кампании и сме поставяли началото на някои основни за двете държави партньорства. Настоящата инициатива е много важна, а основната цел, е качеството на израелската медицина да се приложи и тук. Това е първа, но много голяма стъпка в тази посока. Болницата тук е едно бижу, сигурни сме, че ще бъдат един добър партньор. При нас липсват малки, но солидно оборудвани болници. Гражданите на Ловеч могат само да бъдат доволни от това, че подобна клиника реализира своята дейност тук.

Професор Сийди, който е официален представител на най- голямата болница в Израел ,не скри впечатленията си от направеното тук:

-Роден съм в България, няколко пъти съм идвал тук и съм разсъждавал по темата за партньорство на основата на медицината. За целта винаги сме търсили лоялни партньори, за които пациентът е водеща фигура, а най- доброто доказателство за това е наличието на модерна апаратура, защото инвестицията в новите технологии, всъщност е инвестиция в здравето на пациента. Всичко това може да се види тук, на място.

-Благодаря на г-н Стефанов, за това, че той и екипът му запълват със смисъл каузата да лекуваш.

д-р Стоянов, началник на кардиологичното отделение в „Кардиолайф“.

-Впечатлен съм от вниманието, което нашата клиника е предизвикала, което ни дава ястна увереност, че вървим по правилния път. Всички знаем на какво ниво е израелската медицина, така, че да черпим от извора е една уникална възможност за нас, освен това става въпрос за болница, която е с голям обем на работа, което е изключително важно, тъй като медицината е най- вече опит, който се гради при наличието на много случаи, придружени с необходимата интензивност. Големите болници спомагат за бързото натруване на този опит.

Проектът за сътрудничество между двете болници е част от цялостната визия за развите на местната, частна клиника, която започна активната си работа с пациенти преди малко повече от месец. Въпреки скорошния старт, болницата е със запълнен капацитет, а обратната връзка, която получава от страна на пациентите, дава ясни знаци, за добрата работа на екипа. На фона на недоброто финансово, а и не само финансово, състояние на ловешката болница, Кардиолайф предлага необходимата алтернатива и продължава да разширява своя капацитет, в зависимост от потребността на пациентите. Ръководството на клиниката е предприело редица проекти насочени към нейното технологично развитие и повишаване на медицинския капацитет. Към момента, тези проекти дават своя положителен резултат, а дали Кардиолайф ще се превърне в доброто изключение, на фона на все по-затъващото, родно здравеопазване, предстои да разберем.

 

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com