Под председателството на Петър Цолов се проведе работна среща относно изграждането на единна ВиК асоциация Под председателството на Петър Цолов, председател на Общински съвет Ловеч, днес се проведе поредната работна среща с депутати, с кмета на общината и общински съветници, относно изграждането на единна ВиК асоциация

Присъстваха депутатът Антон Долапчиев, областният управител на област Ловеч Ирина Митева, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, общински съветници. В началото на срещата Петър Цолов прочете писмо от министъра на Регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. С него се припомня как е гласувано на редовното Общо събрание на Асоциацията по ВиК на 21.03.2016 г., че не е прието решение за сключване на Договора, като причината е, че представителят на  Община Ловеч е гласувал „въздържал се“, с което не са събрани необходимите 68,91 % от гласовете.
За създаването на устойчив ВиК отрасъл е необходимо да се изпълнят редица мерки, определени в Стратегията за водоснабдяването и канализацията на Р България 2014 -2023 г., се припомня още в писмото. Една от причините за ниска ефективност в отрасъла е твърде малкият размер на част от ВиК дружествата, твърдят от министерството, като приветстват усилията на местните власти за убеждаване на общините.
Както е известно, проблемът на област Ловеч е, че общинското дружество „ВиК – Троян“ отказва да влезе в асоциацията, тъй като това ще вдигне чувствително цената на водата там.
Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова обясни защо е гласувала „въздържал се“ на предишното общо събрание, тъй като е поискала инвестициите да съответстват на процента на участие във „ВиК“ АД – тоест да има сигурност, че ще се инвестира в Община Ловеч. Последствие бяха представени конкретните намерения в писмен вид, което е прочетено на заседанието на ОбС, и е взето решение „За“ подписване на договора.  Проблемът е другаде, в една друга общината, която защитавала „по-добре интереса на местната общност“, според медиите поне, каза още Корнелия Маринова.
Проблемът е  общинското дружество в Троян, което е с нагласа да защити местните интереси и отказват да подпише, но решаването само на местните проблеми не води до решаването на проблемите в сектора в областта, изтъкна областният управител Ирина Митева. „Наскоро водих пореден разговор с Донка Михайлова, кмет на Троян, но засега нямат намерение да отстъпят, като поставиха за решаване други проблеми с пътища. Моето убеждение е, че и Троян ще се асоциира в крайна сметка“, каза Ирина Митева.
Проблемите са по-сложни, общинското ВиК дружество на Троян е живо и не бива да се закрива, тъй като е работещо, изтъкна общинският съветник Милко Недялков. Той подчерта, че лансирането на идеята, че ЕС искал това или онова, събуждало негативен заряд в населението. Натрупани са много подводни „препъни камъни“ – няма участие в асоциацията  на ВиК-Тетевен, има непоследователна държавна политика във ВиК сектора, разделянето на общините на селски и градски и други пречки, изтъкна Милко Недялков. Какво ни гарантират тези обещани собствени средства по 350 000 лева годишно за 15 години, какво точно получава областта, попита още Недялков.
Срещата завърши с препоръки да се търсят промени в правилата, в законодателството, за да са доволни всички. Не може да бъде решена тази дилема законодателно, тъй като договорният процес ограничава това, допълни Петър Цолов.

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com