Превантивно-информационният център за борба с наркотичните вещества към Община Ловеч отбеляза Световния “Ден на розовата фланелка“

Всяка последна сряда на  февруари е известна като Световен ден за борба с училищния тормоз, който се отбелязва в много страни по целия свят.  По този повод екип от Превантивно-информационен център за борба с наркотичните вещества /ПИЦ/ към Община Ловеч организира и проведе мероприятие в ОУ “Васил Левски“  Ловеч със слоган „Добротата е един размер, който става на всички“.

Денят има своята история, с  нея  експертите от ПИЦ запознаха участниците в инициативата-ученици от 5, 6 и 7 клас. Децата и младежите  изработиха постери със символистични розови тениски от картон,  на които написаха свои лични послания за доброта, толерантност, уважение и повече усмивки. Създадените от тях творби, ще останат дълго време на училищното табло, за да могат думите им да се  четат и препрочитат и бъдат пример за останалите ученици от ОУ „В.Левски“.

След мозъчната атака при изработване на постерите се проведе дискусия, която обхвана актуални въпроси по темата: какво е насилие; тормоз; видове; причини за проявата?

Мероприятието доказа, че децата могат да са активни, отговорни и стремящи се към уважение един към друг,  научиха, че трябва първо да разбират проблемите на другия, да намират начин да ги решават, защото агресията и тормоза никому  никога не помагат.

ПИЦ информира участниците, че насилието в училище или извън него може да бъде спряно, ако те споделят с учител, родител или друг възрастен.

Успешен начин за намаляване на насилието е превенцията – това е и основна цел на  събитието. Учениците да се информират, че често пъти може проявата на  агресия да  е вследствие употребата на алкохол и наркотични вещества.

Важно е да се мотивира младото поколение, да се усмихват повече, да се подкрепят, да раздават добро, но не само днес… Винаги!

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com