Празниците “ Троянски майстор” ще се проведат през декември Община Троян, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти и приложни изкуства – клон Троян, Националното изложение и Музей на занаятите, галерия „Серякова къща” организират поредица от събития, посветени на деня на „Свети Спиридон” – покровител на грънчарите и закрилник на занаятчиите, съобщават от галерия „Серякова къща”.

Празниците  “ Троянски майстор”, както обобщено ги нарекоха организаторите ще се състоят  в 3 дни и ще включват.
10.12.2015 г- 17.30 часа  Галерия Серякова къща откриване на изложба Николай Йовков и Ралица Йовкова
11.12.2015г- 17.30 часа -Култ.-инфо център откриване Обща изложба на ЗМНХЗ-гр.Троян
12.12.2015г.- 12.30 часа –  в зала № 2 на  Националното изложение ще се открие обща изложба на тъкани, носии и бродерии – характерни за троянския край. Изложбата носи името „От раклата на баба“ и има за цел да представи цялото многообразие на  един от най-древните занаяти – художествената обработка на тъкани, но не чрез предмети изработени от известни български майстори, а излезли от сръчните ръце на балканджийката.
13.00 часа  – Негово преосвещенство Велички епископ Сионий, Игумен на Троянския манастир ще отслужи водосвет пред иконата на  св. Спиридон в Националното изложение  и ще раздаде коливо, за здраве и берикет – по стара българска традиция.
15.00 часа Празнично шествие от Музея на занаятите до храм „Света Параскева” . Освещаване на знамето на ЗМНХЗ – Троян
16.30 – 18 часа  „Почит към майстора” – презентация и изложби, посветена на 100 г. от рождението на Стоян Йовков, майстори и художници дарители.
На 11 и 12 декември – Благотворителен базар от 10-16 часа – пред (в) музея
Събраните средства ще бъдат дарени за подпомагане обучението на ученици от НГПИ „Проф. Венко Колев” в град Троян.
Поканват се всички съпричастни към събитието да присъстват.

kraen_plakat

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com