Празник в Чавдарци по повод 95 години  от създаването на НЧ  “Просвета –1927 г.” 

Празник имаше в село Чавдарци в събота, 9 юли 2022 г., по повод 95 години  от създаването на Народно читалище  “Просвета –1927 г.”  Духовият оркестър към Община Ловеч с ръководител Тотко Рогашки  вдигна настроението и събра малки и големи на площада. Кметският наместник Красимира  Бинакова посрещна много гости, сред които и Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч.


„Изказвам благодарност към хората и към читалищно настоятелство, които работят тук с възрожденски плам.  Имате богата и разнородна дейност, пазете този ентусиазъм и занапред, защото сте добри стопани и това се вижда по състоянието на сградата. Скоро в читалището се пренесем и административните услуги, така че ще имате повече удобства“,  каза в поздравлението си кметът  Корнелия Маринова. Нейното изказване бе посрещнато с аплодисменти. Тя подари саксии с цветя на секретаря на читалището Невянка Георгиева.


Дългата 95- годишна история бе припомнена от председателя на читалището Ценка Митева. Особена почит бе изразена към заслужилите самодейци, които са изградили успешни състави. Те, включително и деца,бяха  удостоени с грамоти.  Поздравителни адреси имаше още от  кметския наместник Красимира  Бинакова, както и от читалищата в Александрово, Йоглав и други.


Програмата продължи с изпълнения на Фолклорен танцов ансамбъл „Балкански огън“ при НЧ „Бяла Анаста-2016“  Ловеч. Накрая всички се хванаха на общо хоро.


Сред гостите на празника беше и Нанси Шилър, президент на фондацията  „Америка за България”, която се познава отпреди с Корнелия Маринова. Двете дами имаха приятелски разговор.


Празникът започна с известно закъснение поради прекъсване на електрозахранването в селото. Запитване към доставчика „Електрохолд“  по телефона направи лично Корнелия Маринова, от което се разбра, че има авария.


„Разбирам, че „Електрохолд“ повече от месец прави проблеми в селото, така е и в Кърпачево, затова още в понеделник ще предприема мерки“, заяви пред  хората кметът на Ловеч. Тържеството продължи, след като организаторите осигуриха  агрегат.


Читалището в Чавдарци има  богата база и разнообразна дейност. То притежава салон със 150 места, библиотека с близо 6000 тома, информационен център, интернет връзка, мултифункционално устройство и аудио система. Самодейците участват във вокална група, танцови състави за народни и модерни танци и др. Читалището участва успешно в редица проекти и конкурси.


Община Ловеч, пресцентър


09.07.2022 г.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com