Правила при промишлена авария и изтичане на амоняк

Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Ловеч, разпространи „Правила за безопасно поведение  при авария, свързана с изтичане на амоняк“ . Материалът е свързан с изтичането на амоняк с цел превантивно запознаване на населението на град Ловеч и е получен от кмета на общината на 27 май 2022 г.


– При получен сигнал или уведомяване от структурите на единната спасителна система за възникнала авария с изтичане на  амоняк, запазете самообладание и предайте за опасността на хората около Вас.
– Ако сте вкъщи, затворете и уплътнете прозорците, вратите и отдушниците, закрепете към тях мокри одеяла, завеси и др. При възможност, заемете горните етажи на сградата.
– Пригответе си противогаза, а ако нямате – намокрете марлена превръзка, кърпа или хавлия,
– Ако се намирате на открито, напуснете заразения район, като се движите перпендикулярно на посоката на вятъра.
– Ако сте в превозно средство, затворете прозорците, продължете по най-късия път и излезте извън заразения район.


– При контакт с кожата незабавно отстранете замърсените дрехи и обувки.
– При отравяне с амоняк се препоръчва чист въздух, вдишване на водна пара с прибавка на оцет или лимонтузу /в горещата вода се сипва оцет/. При поражение на кожата от амоняк, след измиването й с чиста вода се прави компрес с 2-3% воден разтвор на оцетна, лимонена или винена киселина. Направете промивка на очите с вода, 0,5-1% разтвор на стипца или 2-3% разтвор на оцет .
– На попадане в очите, незабавно изплакнете  обилно с вода, също и под клепачите – най-малко в продължение на 15 мин. Направете промивка на очите с вода, 0.5 – 1 % разтвор на стипца или 2-3 % воден разтвор на оцет. Незабавно закарайте  пострадалия в болнично заведение. Измийте обилно с вода. При поражения на кожата от амоняк, след измиването й с чиста вода направете компрес 2-3 % воден разтвор на оцетна, лимонена или винена киселина. Потърсете лекарска помощ.


– При вдишване извадете пострадалия на чист въздух и го оставете в покой. Препоръчва се вдишване на водна пара с прибавка от оцет или лимонтузу  (в гореща вода се сипва оцет). Незабавно потърсете лекарска помощ.
– При излизане от заразения район, махнете и проветрете дрехите си, преди да сте свалили индивидуалните средства за защита. Промийте устата и очите си, измийте тялото си с вода и сапун и облечете чисти дрехи.
– При завръщане по домовете и работните места /след отстраняване на аварията/, проветрете помещенията и избършете мебелите, пода и стените с влажна кърпа.
– Обработвайте хранителните продукти чрез обилно измиване и отстраняване на повърхностния слой. Плодовете и зеленчуците от дворовете ползвайте, ако има разрешение на компетентните органи. Не извеждайте на паша животните в заразените райони.


Забележка: Снимката е илюстративна.Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com