По повод Деня на космонавтиката кметът на Ловеч поздрави космонавта Георги Иванов

По повод 12 април—Ден на космонавтиката, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изпрати поздравление до генерал-лейтенант Георги Иванов, космонавт и  почетен гражданин на Ловеч.


В поздравителния адрес се казва:


„На този ден преди 61 години, през 1961 г., човекът за първи път преодолява границата между Земята и Космоса. Полетът на Гагарин даде невероятния тласък на космическите изследвания, на науката, отбраната, телекомуникациите и космическите обсерватории и спътници. В славната поредица от космонавти е записано и Вашето име с полета на Съюз-33“ от 10 април 1979 г.


Мисля, че всеки, който е летял в Космоса и се е върнал на Земята, се е родил втори път за нашата Планета, защото е оценил своя живот от гледна точка на Вселената. Вашият подвиг вече 43 години ни зарежда с гордост и енергия. Не случай няколко поколения се  стремят да Ви имат като свое знаме и емблема.


Като Ви поздравяваме с празника, ние продължаваме да ценим високо стореното от Вас, да се радваме, че никога не забравяте родния Ловеч, както и той Вас.“


Георги Иванов е първият български космонавт. Народен представител в Седмото велико народно събрание (1990 – 1991 г.). Роден е в Ловеч на 2 юли 1940 г., в семейството на Иван Иванов Какалов и Анастасия Какалова. Родната му къща се намира в кв. „Вароша“. Завършва Средно смесено училище „Тодор Кирков“ Ловеч (1958). Завършва Военното училище в Долна митрополия (1964 г.) със специалност инженер-летец и квалификация пилот, първи клас. Служи в БНА като пилот, старши пилот, командир на звено и командир на ескадрила. Защитава дисертация и получава научна степен кандидат на физическите науки през 1984 г. Негов научен ръководител е Димитър Мишев.
 Община Ловеч, пресцентър12.04.2022 г.Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com