Позиция на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова относно състоянието и перспективите на ПФК „Литекс“ Като кмет на Община Ловеч изразявам своята тревога и искрена загриженост за съдбата на отбора, който е най-голямата спортна слава в нашия град

Макар да съм поела поста отскоро, аз отдавна съм съпричастна на спортната емоция и не мога спокойно да наблюдавам сегашната ситуация, която може да се определи като кризисна.
Вече цял месец спортната общественост се вълнува от неясната съдба на ловешкия отбор „Литекс“. Във въздуха останаха да висят въпросите към отговорните фактори, а отговор няма.
Всички питаме – ще останат  ли нашите момчета в А група?
Вместо да се реши този въпрос, сигналите стават все по-объркани. След поредното отлагане на заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз, насрочено за 13 януари, остана и чувството на подигравка с нас. Оправдаха се, че част от състава на Изпълкома бил имал „други служебни  ангажименти“.
Няма по-голям ангажимент на тази институция от грижата за качествен и високо професионален футбол!
Голямата част от авторитетите и наблюдатели на родния футбол вече публично се изказаха по  нашия казус. Тяхната позиция е категорична  – те искат оставането на ловешкия отбор в А – група.
И са прави. Помислете какво ще представлява тази група без ловешкия  „Литекс“? При условие, че други  два столични отбора вече изпаднаха, макар и по коренно различни причини.
И без да съм специалист по спорта, мога да ви кажа в какво ще се превърне А – групата.
Без четирикратния носител на Купата и победител в Шампионата тя ще загуби един от главните си герои.
Ще остане без интрига, нивото ще тръгне надолу, феновете ще останат без капчица интерес. Такъв футбол ли искаме?
Нека не зачеркваме с лека ръка един от малкото успешни модели в българския футбол и спорт!
А какво ще представляват  представителните национални  състави без нашите мъже и юноши?
Има и друго –  академия „Литекс“  се утвърди като футболен център на младите таланти. Десетки от тях тръгнаха от люляковия град и сега играят по световните терени и разнасят името на Ловеч.
Знам, че любителите на конспирации имат обяснение за всичко. Но и зачестилите атаки от определени медии и финансови групи към всичко с ловешка марка е видно отвсякъде.
Както съм заявявала и друг път като кмет на Община Ловеч, за нас е важно отборът да запази своя интегритет, просперитет и да продължи славната ловешка традиция.
А най-вярното решение може да бъде само едно – „Литекс“ , един от водещите клубове в родния футбол през последните 20 години, да бъде оставен в елитната футболна група. В името на спорта, в интерес на най-великата игра и на Негово величество зрителя.
Затова днес искам да Ви попитам:
Имаме ли сили, кураж и вяра да подкрепим в тази бюрократична битка нашия отбор, както и неговия почетен президент?
Моят отговор е да!
Сега бих искала да чуя и Вашия.

Корнелия Маринова,
кмет на Община Ловеч
15 януари 2016 г.

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com