Поздравление по повод 22 септември – Ден на независимостта

Уважаеми съграждани,  скъпи приятели!
Навършват се 114 години от оня далечен 22 септември 1908 година, когато в последната средновековна наша столица Велико Търново показваме, че можем да бъдем да бъдем обединени, независими и силни! Това е славен момент в българската история! С обявяването на своята независимост България още тогава става равноправна на другите европейски държави.


И когато за празника забият камбаните във Велико Търново, звънят камбаните и в Ловеч, защото двата града са свързани с основите на българската държавност. Най-малкото защото  Втората българска държава, възкръснала с въстанието на Асен и Петър, укрепва след неуспешната ромейска обсада на Ловешката крепост през 1187 г.


Участниците във всички тези начинания неизменно са поставяли на първо място възхода на родината. И както казва Фердинанд I след обявяването на независимостта през 1908 година: „Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й.“


Днес се прекланяме пред имената  на държавниците, които извоюваха нашата национална, политическа и държавна свобода! Цар Фердинанд I,  премиерът Александър Малинов и още много политици и дипломати.


Уважаеми граждани, всяка уважаваща себе си държава празнува деня на своята независимост. Затова приемете нашите поздравления за този голям празник!


Да живее свободна и независима България!Корнелия Маринова, кмет на Община – Ловеч


Петър Цолов, председател на Общински съвет – Ловеч


Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com