Поздравление на кмета на Ловеч по повод 6 септември – Ден на Съединението

Уважаеми съграждани!


Нашето Съединение на 6 септември  1885 г.  определя съдбата на България за години напредТо е резултат на редица процеси. Това са Възраждането, борбата за независима българска църква, грижата за съхранението на езика и обичаите, борбата за национално освобождение, Априлското въстание, предшественик на Руско-Турската освободителна война. Нашият Ловеч активно участва в тези процеси и не случайно е сред градовете, които първи изграждат модерната държавност.


Но Съединението даде урок и на великите сили, че колкото и велики да са те, трябва да се съобразяват с малките народи, когато те искат своята свобода, независимост и обединение.


През тази година се навършват 137 години от славните събития в Пловдив. Нека отдадем почит на дейците от онова време. На Захарий Стоянов с неговия призив за подкрепа към княз Александър І Батенберг, на Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Иван Андонов, Иван Стоянович, Коста Паница, Димитър Ризов и още много други. Те извоюваха този звезден миг в нашата история. Доказаха, че България  има своето достойно място на световната карта.  


Вярвам, че силата, енергията на тези процеси се усещат и днес. Ние често употребяваме думи като съюз, обединение, единство, съединение. Свързваме ги най-вече с една Обединена Европа. И това е особено важно през 2022 г., когато на Стария континент отново има война. Няма как да се преборим с милитаризма, ако не сме обединени. Общите усилия означават да  работим заедно за едно по-добро и сигурно  бъдеще. Това значи да бъдем достойни последователи на идеалите на Съединението.


Честит празник, българи! Нека пазим и тачим заветите на нашето Съединение!


Корнелия Маринова,


Кмет на Община Ловеч


06.09.2022 г.


Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com