Пет наши читалища се представиха на конкурса за северняшка песен в Севлиево

Пет читалища представиха Община Ловеч на Националния конкурс за северняшка песен „Море, песен екна…” в Севлиево на 16 и 17 април. Изявата се организира от Община Севлиево и е посветена на севлиевския славей – легендата Борис Машалов.
Групите и индивидуалните изпълнители от Йоглав, Александрово, Горан, Славяни и Къкрина донесоха заслужени грамоти за своите читалища.
След приключване на конкурсната програма в Дома на културата в Севлиево бяха наградени две от ловешките читалище – Славяни и Йоглав. Младата самодейка Симона Стефанова от НЧ „Христо Ботев 1930” с. Славяни беше удостоена с първа награда, плакет и парична премия 100 лв. в раздел индивидуални изпълнители, втора възрастова група 14-18 г. А женският народен хор с ръководител Милко Михов от същото читалище получи втора награда в раздел обработен фолклор – грамота и парична премия 100 лв.
Фолклорна група „Югла” при народно читалище „Пробуда 1926 г.” с художествен ръководител Еленка Щерева също се завърна с награда – второ място и парична премия 80 лв.  За индивидуални изпълнители беше присъдена награда на солиста на групата Георги Линджов за неговите северняшки песни, съпровождани с тамбура.
Изпълненията на изявените участници бяха записани в студио на Българско национално радио, организирано от водещата на предаването „Имат ли песните спиране” Цвети Радева, етномузиколог-журналист.
Целта на конкурса е да открие народни изпълнители – любители, от всички фолклорни области и възрасти, които да се докоснат до красотата и живите ритми на нашенската песен.
Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на културата, с медийната подкрепа на БНР, ТВ „Сънрайс Маринов”, местни и регионални медии. Пресцентър Община Ловеч

sevlievo 1

sevlievo 2

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com