Отчетен бе проектът с детска зона в Ловеч, за жалост вече има агресия към съоръженията

Заключителната пресконференция по проект „Рехабилитация и нови пространствени решения на площад „Свобода“, гр. Ловеч“, която се проведе на 25.05.2022 г. в залата на Общинския съвет в Ловеч, бе помрачена от негативна новина. Съобщено бе, че десетина дни след въвеждането в експлоатация  на новата зона за игри с площадка за скейтбордове, изградена по проекта, тя е станала обект на агресия. 

„Оказва се, че е по-трудно да пазим, отколкото да правим“, не скри разочарованието си кметът Корнелия Маринова, която за пореден път призова гражданите да пазят общинското имущество. В пресконференцията взе участие и председателят на ОбС Петър Цолов.

Завършеният проект бе представен от ръководителя инж. Петър Деков, като на финала бяха показани снимки на посегателството. Сутринта на 24 май служителите са открити счупени части от оградата и от едно от съоръженията. Сигналът е подаден на полицията, преглежда се и видеозаписът от двете камери, така че най-вероятно извършителите ще бъдат идентифицирани.

Щетите обаче ще бъдат възстановени за сметка на бюджета, тоест от данъците на всички граждани. Проектът, който е по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, има устойчивост от пет години.

С него приключва цялостното изграждане на Централна градска част на Ловеч. Продължителност на проекта бе удължен поради обективни причини и той завършва на 2 юни 2022 г. Общата стойност е 939 557 лева, от които европейско финансиране 798 624.15 лева, а национално съфинансиране 140 933.68 лева.                                                                                      

Основна цел на проекта е повишаване качеството на живот, социалното включване и подобряването на екологичната среда чрез цялостно благоустрояване на физическата градска среда. Изцяло са подменени настилките на площада, извършена е ревизия на озеленяването и градското обзавеждане, като са монтирани нови енергоспестяващи осветителни тела, пейки и кошчета. Осигурена е достъпна среда за хората с увреждания. Изградена е поливна система, скейтборд площадка и три други детски площадки – за деца с увреждания, за деца от 0 до 3 години и за деца от 3 до 12 години.

Предстои да се обнови близката алея пред дискотеката, ще се сложат още пейки и нови бордюри. Това ще стане по спечелен проект  от Предприятието по управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), по програма за чиста околна среда, на стойност 14 994 лв. с ДДС. От бюджета на общината ще бъде асфалтиран паркингът между жилищните блокове.

Община Ловеч, пресцентър

25.05.2022 г.

 

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com