Окръжен съд – Ловеч постанови „задържане под стража“ за обвинен в убийство непълнолетен

         Състав на Окръжен съд – Ловеч постанови най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“ – за непълнолетно лице, обвинено в извършване на престъпление по чл. 116 ал. 1 т. 7 и т. 9 НК – предумишлено убийство с користна цел. Касае се за тежко умишлено престъпление по смисъла на чл. 93 т. 7 от НК, което е наказуемо с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.


Случаят е от 13 юни 2022 г., когато в къща във вилна зона на Ловеч е открита убита 71-годишна жена. При огледа е установено, че тя е с тежка травма на главата, довела до смъртта ѝ.


Като заподозрян за престъплението е задържано 15-годишно момче, което в хода на разследването е направило пълни самопризнания. От Окръжна прокуратура – Ловеч поискаха да му бъде наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Според държавното обвинение, макар че разследването е в начален етап, може да се направи обосновано предположение, че младежът е извършил престъплението, за което е обвинен, както и че има съществува реална опасност той да се укрие, ако му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение.


Защитата на младежа настоя той да бъде поставен под домашен арест, предвид факта, че е непълнолетен.


Съгласно чл. 386, ал. 2 от НПК мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо непълнолетен се взема в изключителни случаи. В конкретната хипотеза, според съда, е налице такъв изключителен случай.  Този извод се налага съобразно тежестта на обвинението, характера на деянието и неговата висока обществена опасност, наличието на данни за съпричастност на обвиняемия и към престъпление по чл. 343б, ал.3 от НК (шофиране след употреба на наркотици), и с оглед на обстоятелството, че след задържането му е направил опит да избяга.


Въз основа на това и с цел обвиняемият да не се укрие или извърши друго престъпление, съдът прие, че следва да наложи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.


Определението подлежи на обжалване с частна жалба или протест в 3 дневен срок от днес пред Апелативен съд – Велико Търново. В случай на жалба или протест, насрочва съдебно заседание пред Апелативен съд – Велико Търново на 23.06.2022 година от 10:00 часа.
16 юни 2022 г.


Гр. Ловеч

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com