Океан от български килими се „разля“ в ловешката художествена галерия

Океан от български килими се „разля“ вечерта на 20 септември в Ловеч. Освен в Художествената галерия “Проф. Теофан Сокеров“ бяха обхвати и пет сгради във възрожденския квартал „Вароша“, собственост на галерията и музея.


Така изглежда изложбата  „Магията на българския килим“ на холандския колекционер Якоб ван Бейлен, който от 2008 г. живее и действа в България. Представени са 130 килима в шест тематични кръга – котленска школа, чипровска, модел „Бакамски“, модели „Каракачка“, „Птичи гнезда“ и други, килими от други български райони и молитвени килими.  Подреждането им в галерията продължи цели три дни, някои килими са в скулптурни композиции. Най-старият експонат е от края на 17 век, повечето са над 100 години.


„Изложбата, която е в месеца на Европейското културно наследство,  докосва нашите български сърца. Благодарим на Якоб ван Бейлен за това събитие, което след изложбата във Велико Търново, разбирам, че е най-мащабното досега. Убедена съм, че ловешката общественост ще оцени по достойнство експозицията“, каза при откриването кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. На събитието присъства и зам.-кметът Венцислав Христов.


Якоб ван Бейлен благодари на директора на галерията Валентин Узунов и неговия екип за положените професионални умения.


Гостът има готов увлекателен разказ за всеки килим, тъй  е дошъл от различни краища на света. Последният котленски килим е пристигнал преди седмица от Карачи, Пакистан. Личната му колекция вече съдържа над 760 килима.


Голямата част от килимите първоначално са били изтъкани в Пирот и Чипровци, но са тръгнали по света. Благодарение на Якоб ван Бейлен те вече са върнати в родината си.  Представени са и други български тъкани изделия като китеници, родопски халища, колани и козяци. Експозицията е придружена от обширна литература за българската килимарска традиция, прожектира се и кратък филм. Изложбата в Художествена галерия “Проф. Теофан Сокеров ” в Ловеч ще остане до 10 ноември.


Община Ловеч,


20.09.2022 г.

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Lovech News Image

Сподели
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com